I en container inne i Rise forskningsdatacenter på Porsön växer det så det knakar. Moa Johansson och Ellinor Emilsson plockar bland de olika grönsaker som växer där för att se vilka odlingsmetoder som gör att de växer bäst.
– Våra matvanor har förändrats så att vi nu förväntar oss att kunna äta färska salladsblad även på vintern. 91 procent av de grönsaker vi äter här i Norrbotten kommer inte härifrån länet, säger Moa Johansson.
Tillsammans med Adrian Mellgren och styrelseordförande Andreas Eklund har de startat ett företag, Containing Greens. Nu driver de ett pilotprojekt som i framtiden ska kunna producera färska grönsaker till den offentliga sektorn.
– Vi har räknat ut att vi behöver 36 stycken 20-fots containrar för att kunna försörja Luleå kommuns skolor med färska grönsaker, säger Moa Johansson.
Genom en stor luftkanal i taket kommer varm luft från det luftkylda datacentret i hallen bredvid.
– Det finns många luftkylda datacenter i Norrbotten och de kommer att öka. Vi tror att ett datacenter kommer att driva ett kluster av andra näringar. Värmen som produceras är lågvärdig och det är svårt att göra om den till fjärrvärme eller något annat bra, för det är 40–50 graders luft som är för kall för att värma upp något storskaligt. Så nu släpper man bara ut den, säger Ellinor.
Alla i företaget utom Andreas Eklund träffades och har sin bakgrund från Luleå tekniska universitet. I somras började Moa och Adrian i LTU business sommarprogram Impact lab, där de valde uppgiften att lösa Norrbottens problem med att få färska grönsaker. Samtidigt hade Ellinor hemma, bara för att hon tyckte det var kul, byggt ett eget hydroponiskt odlingssystem för grönsaker. Så läste hon på Instagram om Moa och Adrian.
– Då tänkte jag att nu kunde jag få göra det här i större skala så jag mejlade alla jag kunde på LTU business för att få tag på dem. Jag hade sommarjobbat här på Rise så när jag fick tag på dem sammanförde jag Adrian och Moa med Rise, säger Ellinor.
Nu inriktas arbetet på att finna en halv miljon kronor för en testodling i full skala innan de kan odla för marknaden och för framtiden.
– I framtiden behöver vi en robot som kan göra jobbet. Och så behöver vi en mikrobiolog som kan det här med näring bättre än vi kan. Vi tror nämligen att våra chiliplantor har krullat ihop sig för att de har någon mineralbrist, men vi vet inte vilken, säger Ellinor Emilsson.