Färre och större enheter

Luleå tekniska universitet står inför en omorganisation.  Färre och större enheter ska ersätta dagens 13 institutioner. Det föreslår en extern konsult som anlitats av universitetet.

FÄRRE OCH STÖRRE. En extern utredareföreslår en ny indelning av Luleå tekniska universitet i färre och större enheter. Utredningen presenterades för universitetsstyrelsen i december och nu har den slutliga rapporten skickats ut på internremiss inom universitetet.

FÄRRE OCH STÖRRE. En extern utredareföreslår en ny indelning av Luleå tekniska universitet i färre och större enheter. Utredningen presenterades för universitetsstyrelsen i december och nu har den slutliga rapporten skickats ut på internremiss inom universitetet.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2009-01-08 06:00
Luleå tekniska universitet har i dag 13 institutioner med ett 70-tal ämnen. Dagens organisation är resultatet av den senaste omorganisationen som genomfördes 2004, då antalet institutioner bantades från 15 till 13 och de dåvarande institutionsstyrelserna avskaffades. Nu föreslår en extern utredare, professor Claes Wahlbin, en ny indelning i färre och större enheter. Utredningen presenterades för universitetsstyrelsen i december och nu har den slutliga rapporten skickats ut på internremiss inom universitetet. Beslutet att se över universitetets inre organisation är inte föranledd av universitetets ekonomiska situation uppger universitetsdirektör Staffan Sarbäck. - Själva utredningen har inte det som utgångspunkt, säger Staffan Sarbäck. Sju nya enheter
Utredaren Claes Wahlbin anser att enheterna bör ha en omsättning på 100 till 250 miljoner kronor om året. I dag finns en stor spännvidd mellan den minsta (rymdvetenskap 15,6 miljoner) och den största institutionen (tillämpad fysik, maskin- och materialteknik 161,3 miljoner kronor i omsättning 2007). Utredaren föreslår en indelning i sex sektioner, som uppfyller storlekskraven, samt Campus Skellefteå som har en omsättning på cirka 70 miljoner kronor. Chefen för en sektion ska kallas dekan. # Ekonomi. Omsättning drygt 100 miljoner. Ansvar för utbildningar till civilekonom och civilingenjör industriell ekonomi. # Hälsovetenskap och socialt arbete. Drygt 100 miljoner. Arbetsterapeut, röntgensjuksköterska, sjukgymnast, sjuksköterska. # Industriell arbetsvetenskap, maskin- och materialteknik. Drygt 220-230 miljoner. Civilingenjörsutbildningar Hållbar energiteknik, internationell materialteknik, maskinteknik, teknisk design. Högskoleingenjör bilsystemteknik, teknisk design. # Konst, kultur och lärande. 160-170 miljoner. Lärarprogrammet. Campus Piteå. # Matematik, rymd- och systemteknik. 150 miljoner. Civilingenjör datateknik, rymdteknik, teknisk fysik och elektroteknik. Högskoleingenjör datateknik, datateknik/elektroteknik, datorspelsutveckling, mobila datasystem. Campus Kiruna. # Naturresursteknik och samhällsbyggnad. 230 miljoner. Civilingenjör arkitektur, industriell miljö- och processteknik, naturresursteknik, väg- och vattenbyggnad, brandingenjör samt kemiteknisk design och samhällsbyggnadsteknik som båda håller på att avvecklas. Utredaren anser att den nya organisationen kan införas redan vid årsskiftet 2009/2010. En fördel är att antalet studenter då kan förväntas öka, på grund av större ungdomskullar och rådande lågkonjunktur. Beslut i februari
Vid universitetsstyrelsens nästa möte i februari ska ett samlat förslag presenteras för styrelsen. Rektorsbytet kommer inte att försena processen med att se över universitetets inre organisation. Pia Sandvik Wiklund slutar den 28 februari för att bli nytt länsråd i Jämtland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!