Färre musiklärare oroar

Kulturgymnasiets musiklärare är oroade inför framtiden. Orsaken är att bemanningen ska krympas.
- Vi förstår inte resonemanget, säger Björn Sjöö.

Luleå2012-12-01 06:00

Som Kuriren tidigare berättat pågår förhandlingar mellan lärarfacken och Luleå kommun då antalet lärartjänster på gymnasiet ska volymanpassas, det vill säga, anpassas till elevantalet som minskat.

Volymanpassningen oroar musiklärarna på Kulturgymnasiet då det för deras del skulle innebära att de kvarvarande får en ökad arbetsbelastning.

- Det handlar om vad man betraktar som heltidsarbete, eleverna ska ha en viss mängd undervisning och den är oförändrad från förra läsåret till det här läsåret. Arbetsgivaren tycker att vi ska utföra det på färre personer och det är inte en volymanpassning utan en nedskärning, säger Björn Sjöö som arbetat som musiklärare i 30 år.

Drabbas olika
I snitt skulle undervisningstiden för de kvarvarande öka med 20 procent, för vissa skulle det bli närmare 30 procent. Mest drabbas de som har individuell undervisning.

- Vi menar att det är självklart att den ska vara individuell, det är praxis. För att få den kvalité som skolverket kräver, att vi ska förbereda eleverna för högskolestudier, så blir de inte förberedda för det om vi har gruppundervisning.

Musiklärarna som är tolv till antalet kan heller inte se att antalet elever minskar, Björn Sjöö säger att under de senaste åren har musikeleverna legat på en konstant nivå. Därtill i samband med gymnasiereformen så ska de ha dubbelt så många undervisningstimmar avsatta för instrumentalmusik.

- Tillsammans med spetsutbildningen är det ingen minskning totalt att pata om.

Vidare befarar musiklärarna att om ingenting händer så är det här början till slutet på den unika satsningen med ett kulturgymnasium.

Måste anpassas
Rektorn, Ewa Lundström ,hänvisar till de nya styrdokumenten där det står att eleverna ska ha undervisning både i enskilt och i grupp.

- Vi måste rätta in arbetssättet efter vad som förväntas av oss, säger hon.

Vidare pekar hon på prognosen som visar på ett underskott på 1,5 miljoner kronor för läsåret 2012. 1,5 miljoner kronor motsvara cirka tre tjänster.

- Det förslag som jag lagt ger de medarbetare som har mest enskild undervisning 40 minuter mer per vecka. Det kan jag inte tycka är mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!