Färre farthinder väcker föräldrars oro

I sommar blir det färre blomlådor i Luleås villakvarter. Nu riktar oroliga föräldrar kritik mot kommunen. "Jag skulle önska att kommunen gjorde mer för att få ned hastigheten", säger tvåbarnsmamman Sofia Stridsman.

Sofia Stridsman är oroad över att kvarterets två farthinder inte kommer att finnas på plats i sommar. "Många bilister respekterar inte hastighetsbegränsningen, trots att det är många barn som cyklar till skolan eller idrottsplatsen."

Sofia Stridsman är oroad över att kvarterets två farthinder inte kommer att finnas på plats i sommar. "Många bilister respekterar inte hastighetsbegränsningen, trots att det är många barn som cyklar till skolan eller idrottsplatsen."

Foto: Mikael Leijon

Luleå2021-05-06 17:00

På Färjvägen syns ett par blekvita streck i asfalten. I fyra år har familjen Stridsman-Kärrman placerat ut två egentillverkade blomlådor innanför markeringarna.

I år blir det inga farthinder på den breda vägen som leder ned till det forna färjelägret i Gamla Bergnäset, sedan Luleå kommun tidigarelagt sista ansökningsdag med nästan en månad. 

– Vi uppmärksammade förändringen för sent. Kanske borde vi haft bättre koll på deras hemsida, men nog kunde väl Luleå kommun ha meddelat oss att de förändrat rutinen, säger Sofia Stridsman.

Hon är inte ensam. Många oroliga luleåbor har hört av sig i samma ärende, men Luleå kommun avslår alla vädjanden om förlängd ansökningstid.

Varje år placeras över 200 blomlådor ut på kommunala vägar i bostadsområden. Åtgärden syftar till att sänka hastigheten på passerande fordon.

Det är de boende i kvarteret som själva bekostar och tillverkar lådorna samt sköter blomplantering. Det krävs ett tillstånd från Luleå kommun för att få placera ut farthindret. Kommunens trafikingenjörer kontrollerar att blomlådorna inte placerats för nära korsningar eller utgör ett hinder för nyttotrafik som brandbilar, bussar, ambulanser eller sopbilar. 

– Förr kunde det dröja ända in i juli innan våra inspektörer gav klartecken. Nu har vi flyttat fram ansökningstiden för att tidigare komma ut i bostadsområdena, förklarar Helena Sjaunja, sektionschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Enligt Helena Sjaunja har det i år kommit in 200 ansökningar om blomlådor. Det är ett 40-tal färre än förra året.

Sofia Stridsman efterlyser ett omtag.

– Färjvägen är en bred väg, där 30 kilometer i timmen är högsta tillåtna hastighet. Jag skulle önska att bilister respekterade hastighetsbegränsningen, men verkligheten ser inte ut så. Då kan jag tycka att blomlådor är en okej lösning på problemet.

Hon tycker inte att Luleå kommun tar tillräckligt ansvar för cyklisters och barns säkerhet i trafiken.

– Vår stad verkar vara planerad för bilismen. För att Luleå ska kunna bli en attraktiv stad måste kommunen göra fler permanenta lösningar för att få ned hastigheten. Jag är oroad att det kommer att köras för fort på våra gator i sommar, trots att barn cyklar där för att ta sig till Hedskolan, Nya läroverket eller till Bergnäsets idrottsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!