Färre bärplockare i skogarna i år

Räkna med betydligt färre utländska bärplockare i de norrbottniska skogarna i höst. Jämfört med förra året handlar det om en halvering av antalet plockare.

Färre plockare. Bärhandlaren Leif Ögren säger att han i år tar emot totalt 249 viseringsplockare från Thailand. Det kan jämföras med 700 förra året.

Färre plockare. Bärhandlaren Leif Ögren säger att han i år tar emot totalt 249 viseringsplockare från Thailand. Det kan jämföras med 700 förra året.

Foto: Sara Moritz

Luleå2014-08-02 07:31

Förra säsongen var det knappt 6.200 bärplockare från länder utanför EU, samtliga thailändare, som beviljades arbetstillstånd för bärplockning i Sverige. I år har totalt 2.837 personer beviljats arbetstillstånd för att komma hit och plocka bär.

Till Norrbotten räknar man med att det kommer cirka 500 så kallade viseringsplockare. De flesta av dem är redan på plats för att plocka hjortron. Nästa vecka börjar blåbärssäsongen.

– I år tar vi emot 249 viseringsbärplockare plus 14 som jobbar som servicepersonal. Förra året hade vi 700 plockare, berättar Leif Ögren, Piteå, som jobbat inom bärbranschen i 34 år.

Han har tre olika anläggningar i Älvsbyn där bärplockarna bor under tiden de är här.

– Redan innan förra säsongen var slut så tog vi beslutet att ta emot färre plockare. Det här är en återgång till det normala. Hade vi tagit emot 700 plockare i år hade vi gått i konkurs, säger han och påpekar att med för många plockar går systemet helt enkelt inte ihop.

Tillgången på bär är också sämre än i fjol. Enligt Leif Ögren så är tillgången på hjortron mycket under det normala.

– Ungefär 20 procent mot ett normalår. Även blåbär blir det mindre av, cirka 50 procent mot det normala. Då det gäller lingonen ser det än så länge ganska bra ut och blir nog ett normalår, säger han.

Bärplockarna som kontrakterats har en garantilön på 19.355 kronor i månaden, plus semesterersättning. Sedan kan de tjäna mer beroende på hur mycket de plockar.

– Hjortronpriser ligger på drygt 100 kronor kilot och de som plockar hjortron nu tjänar nog en tusenlapp per dag, säger han.

Han berättar att slutpriset på blåbär förra säsongen låg på tolv kronor kilot. I år ser startpriset ut att hamna kring 13-14 kronor kilot och han tror att snittpriset kommer att stanna på 15 kronor kilot.

Leif Ögren tror att det i år också kommer att komma färre så kallade fria plockare, plockare från länder inom EU. Inte heller tror ha att det kommer lika många plockare ryska stater.

– Många som varit i södra delarna av landet har redan åkt hem då det varit så dåligt med bär, säger han.

Han efterlyser någon form av service för de fria plockarna. Någonstans dit de exempelvis kan ringa för att få veta hur tillgången är på bär, så att de inte åker hit i onödan.

Han tycker också att varumärket var svenska och skandinaviska bär borde stärkas. Allt för att inte blandas ihop med exempelvis kinesiska blåbär.

– Alla vill ha vilt växande skandinaviska bär. Med en ursprungsmärkning skulle alla få bättre betalt och det är ett måste för framtiden, avslutar Leif Ögren.

Bärplockning

För medborgare i länder utanför EU krävs arbetstillstånd för att få komma till Sverige och plocka bär. Tillstånden beviljas av Migrationsverket.

Förra året beviljade 6.200 ansökningar. År 2012 fick 5.700 personer tillstånd och 2011 cirka 3.000 personer. I samtliga fall rör det sig om medborgare i Thailand.

För att få plocka och sälja bär måste de ha en arbetsgivare i Sverige och de omfattas av Kommunals kollektivavtal. Förutom lön måste även arbetsgivaren stå för arbetsredskap och transport inom Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!