Farligt uppdrag för Danielsson

Snart åker överste Mats Danielsson, Luleå, till Afghanistan för att leda det svenska truppbidraget till Isaf.
Ett 30 - tal personer från F 21 deltar i den trettonde kontingenten som ska bidra till säkerheten i det krigshärjade och fattiga landet.
Som för alla utlandsmissioner är det inget riskfritt uppdrag som väntar.

LULEÅ2007-04-07 06:00
Den kallas för FS 13, den trettonde kontingenten som ska ingå i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan, Isaf. Styrkan leds av Mats Danielsson, till vardags verksam vid
F 21 i Luleå.
På måndag, annandag påsk, åker han till Mazar-e-Sharif i norra delen av Afghanistan och den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad.
- Vi har haft en 15 veckor lång utbildning vid Livgardet i Stockholm och innan dess har det varit långa förberedelser. Jag har sysslat med det här på heltid sedan i oktober förra året, säger Mats Danielsson.
Totalt åker 330 svenska soldater och civilanställda till Afghanistan inom kort för att avlösa FS 12. Finland, Danmark och Polen bidrar också med personal till styrkan och USA bistår med två rådgivare. Sverige bemannar ett antal befattningar på Isaf-högkvarteret i Kabul.
Hur är situationen i norra Afghanistan i dag?
- Det är betydligt lugnare där än i södra Afghanistan där krig pågår, men det balanserar på en skör tråd och avstånden är inte så stora. Våldet i södra delen av landet kan spilla över på den norra delen, säger Mats Danielsson.
Det har pratats om en offensiv i Afghanistan och talibanledare har hotat med attacker mot västerländska soldater.
Kan läget hetta till nu under våren?
- Rent statistiskt så sker de flesta attentaten på våren och sommaren. Talibanoffensiven skulle ha startat när man firar nyår, den 21 mars, men den startade inte. Däremot har det varit ett antal självmordsbombare i södra Afghanistan.
Regeringen har föreslagit att den svenska styrkan i Afghanistan ska utökas till högst 600 personer från dagens högst 365 personer. Några signaler om att göra en utökning i dagsläget har dock inte kommit.
- Den nya ramen på 600 personer syftar till att förstärka förbandet eller att evakuera oss om det skulle behövas. Det handlar nog om att skapa handlingsfrihet, säger Mats Danielsson.
För en tid sedan sände TV 4:s
program Kalla fakta ett inslag om styrkan i Afghanistan och ett uppdrag i Boka den 12 september 2006. I samband med att svensk trupp åkte in i byn blev de beskjutna. Överste Bengt Sandström var chef för det dåvarande svenska truppbidraget och gav order om anfall. När striden var över hade ledaren för ett kriminellt nätverk dödats och ytterligare två av hans anhängare skadats. Insatsen ifrågasattes i Kalla fakta.
Men Mats Danielsson tvekar inte att ge order om att öppna eld om så skulle krävas.
- Skjuter man på svensk trupp så skjuter vi tillbaka. Det handlar om nödvärnsrätt. Jag tänker inte på något sätt äventyra säkerheten för mina soldater.
Kritik har också riktats från svenska Afghanistankommittén om att Isaf är för tätt sammankopplat med den USA-ledda koalitionen OEF och att Isaf-styrkan är på väg att amerikaniseras.
- Det är två operationer i dag i Afghanistan och det är ett problem i sig. Jag förstår att de boende i Afghanistan kan ha svårt att skilja på Isaf och OEF (kriget mot terrorismen), säger Mats Danielsson.
På frågan hur han som chef förbereder sig för ett värsta-scenario: att svenska soldater blir dödade, svarar han:
- Vi har diskuterat det i staben och jag har pratat om det med mina underställda chefer. Vi har fört en diskussion så att man är mentalt förberedd. Det finns även en krishanteringsplan som är väl genomgången, väl genomtänkt och väl övad.
Mats Danielsson berättar också att Isaf bidragit till mycket positivt i det fattiga Afghanistan.
- När man åker runt i området slås man av alla glada människor och alla glada tillrop. 98 procent av afghanerna är positiva till det vi gör. Sedan finns det en liten del som inte vill att landet utvecklas. Förhoppningsvis kan vi göra någonting gott så att utvecklingen kan fortsätta: se till så att exempelvis Röda korset och Läkare utan gränser kan åka ut och arbeta på ett säkert sätt. Om vi inte fanns på plats skulle inte biståndsarbetet fortgå.
FS 13 följs av ett svenskt filmteam och tanken är att visa någon form av dokumentärserie om hur det är att arbeta i en fredsbevarande styrka. I FS 13 heter stabschefen Peter Wiklund, även han verksam vid F 21.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om