Farliga isar längs hela kusten

Det är ovanligt lite is i Bottenviken just nu.– Så här lite har det inte varit sedan 2008, säger Jörgen Öberg, oceanolog på SMHI.

Det är ovanligt lite is i Bottenviken just nu.
"Så här lite har det inte varit sedan 2008", säger Jörgen Öberg, oceanolog på SMHI.

Det är ovanligt lite is i Bottenviken just nu. "Så här lite har det inte varit sedan 2008", säger Jörgen Öberg, oceanolog på SMHI.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2015-02-12 12:02

Utmed fastlandskusten, ända från Bjuröklubb norrut mot Luleå, vidare mot Haparanda och in på finska sidan ner mot Vasa, ligger isen ganska tjock, 30-40 centimeter. Men fortsätter man en bit österut utanför skärgården möts man av öppet vatten.

– Till sjöss är det egentligen bara i den nordligaste delen som det finns ett hyfsat istäcke, annars är det i stort sett öppet vatten, säger Jörgen Öberg.

Det är den senaste stormen, som drog förbi över Norrbottenskusten för några dagar sedan, som har tryckt upp det mesta av isen till sjöss i Bottenviken mot den finska kusten, Uleåborg och Kemi. Innan stormen var det lite mera is till sjöss, enligt Öberg. Men för två veckor sedan blåste det från nordost, vilket gjorde att isen trycktes mot Skelleftebukten.– Men det har blåst iväg nu.

Det är ovanligt varmt för att vara februari månad, enligt Jörgen Öberg.

– Det är ju plusgrader ända upp till fjällen, det är ju fortfarande inte ens halvvägs in i februari.

Hur påverkar det isläget?

– I grunden inte särskilt mycket. När isen börjar smälta på våren är det i första hand solljuset som lyser ner i isen som gör att den luckras upp. Det är inte så mycket temperaturen som gör det hela. Det som knäcker isen är främst nederbörd, vind och solljus. Temperaturen har en underordnad betydelse, särskilt om det ligger snö på isen. Det är ju en isolering.

SMHI hämtar sina uppgifter om isläget i Bottenviken från satellitbilder men också genom kommunikation med både svenska och finska isbrytare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!