Att en algblomning skulle kunna slå ut Andträsket, varifrån Råneå hämtar sitt råvatten som sedan renas till dricksvatten för 2 000 personer, har inte funnits med i kommunens risk- och sårbarhetsanalys som tagits fram med hjälp av expertis. Nu vet man bättre, även om det den här gången dessbättre visade sig att det inte fanns gifter i vattnet.
Vattenproverna som skickats in innehåller inte nervgiftet saxitoxin i halter som kan ge hälsorisk vid konsumtion, enligt analysen som gjorts vid Livsmedelsverkets laboratorium.
Var det obefogat att varna invånarna för att dricka vattnet?
– Det är nog många som kan tycka det, men jag tror många tycker det är bra att vi gjorde det, när vi själva är oroliga, vi som är proffs på att hantera vatten. Vi vill att Råneåborna ska ha förtroende för vårt vatten och hur vi hanterar det, säger Jan-Erik Ylinenpää, sektionschef VA-produktion på Luleå kommun.
Algblomning kan inträffa igen i Andträsket.
– Vi tror att det kan hända igen. Vi har daglig bevakning av vattentäkten i Råneå, vi åker ut och ser efter om det syns någon algblomning, säger Jan-Erik Ylinenpää.
Han berättar vidare att Livsmedelsverket skickade upp ett paket innehållande snabbtest, med vilka man kan testa om vattnet innehåller tre av fyra möjliga algtoxinerna. För att undersöka om det fjärde toxinet fanns i vattnet gjordes analysen på Livsmedelsverkets laboratorium.
Nu är snabbtesterna förbrukade.
– Vi kommer att göra analyser med jämna mellanrum, det ska tas tester. Jag håller på och jagar efter nya snabbtest, de tillverkas i USA, säger Jan-Erik Ylinenpää.
Det finns flera lärdomar att dra av det inträffade, Jan-Erik Ylinenpää framhåller en punkt som kan bli bättre.
– Information, tidig information, säger han.
Att krisen inträffade under semestertider har inte heller underlättat, då det visade sig att många laboratorier i Sverige har stängt. Till sist lyckades Jan-Erik Ylinenpää hitta ett laboratorium i Skåne som tog på sig att göra den första analysen, som påvisade att det finns blågröna alger i vattnet.
I tisdags bildades en krisgrupp, med ansvariga chefer från flera olika kommunala förvaltningar. Då fick man klart för sig att arbetet för hemtjänstens personal skulle underlättas om brukarna fick tillgång till hanterliga vattendunkar. Arbetsmarknadsförvaltningen körde ut fyralitersdunkar till hemtjänstpersonalen.
– Vi kommer att ha ett möte nästa vecka, då ska vi träffas allihopa, jämföra loggar och byta erfarenheter, säger Jan-Erik Ylinenpää.
– Jag vill att vi ska göra en ordentlig utvärdering, gärna med oberoende granskare som tittar på processen. Det är vår krisberedskap som satts på prov, säger Lenita Ericson, (S) ordförande för stadsbyggnadsnämnden.
Lenita Ericson pekar på att det finns ett nationellt problem, då det uppenbarligen finns få laboratorier som kan göra den här typen av analyser sommartid.
– Det är skrämmande att det ska ta så lång tid, anser hon.