Får inte ta vaktjobb
F 21 förbjuder yrkesofficerare att extraknäcka som ordningsvakter på krogen. Det anses skada försvarsmaktens anseende. Särskilt om yrkesofficeren måste ingripa med våld i sin roll som ordningsvakt.
- Ja, det är förtroendeskadlig verksamhet. Ta ett befäl på förbandet som utbildar värnpliktiga på dagen och så på kvällen ska han stå som ordningsvakt och avvisa sina värnpliktiga, säger Lars Jäderblom.
Utbildade att använda våld
Stabschefen Dennis Hedström på F 21 hänvisar till att yrkesofficerare är utbildade till att använda våld, att de får order av regeringen när det ska ske och att det därför kan skada förtroendet för försvarsmakten om de arbetar som ordningsvakt på sin fritid i en krogmiljö där de kanske måste tillgripa våld mot någon.
- Nej, det har inte uppstått några sådana problem som jag vet, säger Dennis Hedström.
Om en yrkesofficer struntar i F 21:s förbud riskerar han disciplinpåföljd, och i värsta fall sparken.
- Vi vet att krogmiljön är en brottsbelastad plats, en provocerande miljö. Om miljön man arbetar i som bisyssla innehåller någon form av bråk så ska man se till att undvika den. Det är förbandschefen som tar beslutet som ska prövas i varje enskilt fall, säger Gunnar Jonasson, vid Försvarsmaktens juridiska enhet.
I direktiven Bisysslor för anställda i försvarsmakten, ett arbetsmaterial som Gunnar Jonasson står bakom, och som F 21 använt som guide för sina nya beslut, står det att den allmänna utgångspunkten när en bisyssla ska godkännas är att Försvarsmaktens uppgifter är maktutövande.
Det står att yrkesofficerare får ingående utbildning i hantering av vapen och hur man uppträder i en våldssituation. En bisyssla som innebär att den Försvarsmaktsanställde försätts i en situation där han eller hon måste tillgripa våld anses kunna vara en risk :
"Det torde därför i de flesta fall vara oförenligt med en anställning som yrkesofficer att som bisyssla vara dörrvakt eller ordningsvakt på en nattklubb eller att arbeta som väktare. Det kan emellertid för samma yrkesofficer vara tillåtet att som bisyssla vara ordningsvakt vid en idrottstävling. "
- Men det är återigen en bedömingsfråga, säger Lars Jäderblom.
Krogmiljön ett problem
Han menar att det är skillnad att arbeta som ordningsvakt på en korpmatch och på ett fotbollsderby i Stockholm.
Kuriren har begärt ut samtliga yrkesofficerares anmälda bisysslor på F 21.
Där framkommer att F 21 går längre än vad försvarsmaktens direktiv säger. Yrkesofficerare på F 21 nekas även att arbeta som bartender på krogen med hänvisning till § 7 i Lagen om offentlig anställning, om att det kan skada försvarsmaktens anseende eller yrkesofficerens opartiskhet. Att servera öl anses därmed även det kunna skada försvarsmakten.
Lars Jäderblom hänvisar till att det fallet rör sig om en ansökan som samtidigt gäller bisyssla som ordningsvakt på krogen och att det har med beslutet att göra. Han påpekar dock att själva miljön på krogen är ett problem i sig för att bisyssla ska godkännas. Han uppger att många yrkesofficerare har reagerat över
F 21:s nya linje.
- De är besvikna. Några har också överklagat besluten, säger Lars Jäderblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!