Hotell fann lösningen på nya kraven: "Vi höjde lönen"

27 360 kronor. Det är lönenivån som krävs för att få stanna i Sverige. I Norrbotten riskerar hundratals arbetskraftsinvandrare att förlora sina tillstånd. Maria Fjellström, hotelldirektör på Quality hotel, fann råd. "Vi klarar oss inte utan vår frukostvärdinna. Därför höjer vi hennes lön."

Vad gör man när ens fast anställda personal riskerar att förlora sitt arbetstillstånd för att lönen inte når upp till det nya försörjningskravet? Hotelldirektör Maria Fjellström fann råd och höjde lönen. "Vi har inte råd att förlora vår frukostvärdinna. Hon är en klippa."

Vad gör man när ens fast anställda personal riskerar att förlora sitt arbetstillstånd för att lönen inte når upp till det nya försörjningskravet? Hotelldirektör Maria Fjellström fann råd och höjde lönen. "Vi har inte råd att förlora vår frukostvärdinna. Hon är en klippa."

Foto: Mattias Asplund

Luleå2023-11-04 06:00

Den nya nivån på försörjningskravet har orsakat huvudbry. När vi kontaktar branscher med låglöneanställda möts vi av yrvakna svar att det går inte att säga hur många i personalen som berörs.

Erik Öhman är tillförordnad personalchef på Luleå kommun.

– Vi vet inte riktigt antalet. Vi har inte gjort någon inventering ur GDPR-synpunkt. Vi vet att vi har ett antal anställda som kommer att beröras, men det är cheferna i organisationen som har kännedom om vilka som har arbetstillstånd och hur långt det sträcker sig.

Inom socialförvaltningen, konstaterar HR-chefen Nina Lind, att det handlar om 15 personer, varav tre är vikarier.

Sedan den första november har regeringen valt att fördubbla nivån på försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare från ett land utanför EU. Det spelar ingen roll om tjänsten är heltid eller deltid, avgörande för fortsatt arbetstillstånd är att den angivna summan går in på lönekontot varje månad. 

Beslutet slår mot låglöneyrken inom hotell, restauranger, städfirmor samt sjukvården. Exakt hur många som berörs i Norrbotten går inte att få fram, men i riket är det 14 991 anställda.

På Quality hotel i Luleå ställdes vd Maria Fjellström inför ett val.

– Trots att vår frukostvärdinna arbetat hos oss i nio år måste hon varje år ansöka om arbetstillstånd. Hon har alltid varit en klippa. Vi har inte råd att förlora henne, så jag höjde lön för att vi ska kunna hålla oss till regelverket.

Den anställda vill av personliga skäl varken medverka med bild eller namn i artikeln.

Marianne Engberg är undersköterska på Sunderby sjukhus och ordförande i fackförbundet Kommunal i Luleå. Inte heller hon har ett svar på hur många vårdanställda som berörs av nya lönekravet. 

Men hon är oroad, mycket oroad över konsekvenserna. 

– Jag förstår att flera kommuner känner oro över hur det ska gå att rekrytera utländsk arbetskraft. Jag är också orolig. Vem ska göra jobbet? Var finns alla nya personer som sjukvården ska anställa?

Erik Öhman, tf personalchef, tror inte att Luleå kommun kommer att välja samma väg som Quality hotel.

– Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandring är inte något som ska påverka lönesättningen av medarbetare. Därför planeras inte heller någon särskild löneförändring till följd av detta regelverk.

Försörjningskravet

Enligt Migrationsverket finns det i dag 14 991 arbetskraftsinvandrare som berörs av det nya försörjningskravet. Deras lön når inte upp till den nya nivån på 27 360 kronor i månaden. 

Det handlar om 3 559 bärplockare och plantörer, 1 895 restaurang- och köksbiträden, 1 520 kockar och kallskänkor, 1 360 städare och 403 pizzabagare.

Det finns i Sverige totalt 63 477 arbetskraftsinvandrare, där merparten ligger lönemässigt över försörjningskravet.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!