Fängelse för bombhotet mot polishus

Nu har domen fallit över mannen som placerade en bombattrapp vid polishuset i Luleå. Han döms till en månads fängelse för falskt larm.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-02-17 15:38

Mannen som nu döms för falskt larm förekommer under 31 punkter i belastningsregistret. I fjol dömdes han vid två tillfällen till sammanlagt tre månaders fängelse för bedrägeri och överträdelse av näringsförbud. Och nu får han avtjäna ännu en månad bakom lås och bom. Falskt larm leder vanligtvis bara till böter. Men Luleå tingsrätt väljer att ge mannen ett fängelsestraff på grund av hans ständiga återfall i brottslig verksamhet och de allvarliga konsekvenser bombattrappen ledde till.

Den 25 november 2015 placerade mannen en bombattrapp vid polishuset i Luleå. Han hade själv byggt den av en pappkartong, usb-sladd, en påse ris och ett kretskort. Tanken var att få lådan att se ut som en bomb för att störa en rättegång som skulle hållas dagen efter. Mannen har sagt till rätten att han byggt bombattrappen efter att ha fått instruktioner av en bekant som ville att rättegången skulle skjutas upp. För att få extra mycket uppmärksamhet tejpade han fast en lapp med arabisk text på lådan. "Sverige kommer att dras till skada. Vi är i hela världen. Gud är stor”, stod det på lappen. Stora delar av centrala Luleå spärrades av och polisen fick skicka en bombgrupp från Stockholm.

Läs mer: Bombhotade polishus – ställs nu inför rätten.

Mannen har erkänt medhjälp till falskt larm. Men tingsrätten skriver att de inte kan ta någon hänsyn till att han har agerat på uppdrag av någon annan. Hans advokat ville se en villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst men mannen döms nu till en månads fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om