Fångar fler fortkörare
Kör du 54 kilometer i timmen på en 50-sträcka åker du dit, om polisen har en fartkontroll just där.I takt med allt effektivare mätinstrument har gränsen för vad polisen får dra av gentemot den uppmätta hastigheten sänkts till endast tre kilometer i timmen.Det nya laserinstrumentet klarar dåligt väder bättre än de tidigare modellerna.
Under veckan kommer dessutom samtliga 700 fartkameror i landet vara i full drift.
Vägverket och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) ska genomföra informationsinsatser. NTF tänker vara ute på gator och torg, vid köpcentra och bensinmackar för att informera.
- Även små hastighetssänkningar har stor betydelse för att minska risken för allvarliga olyckor. Just detta vill vi få ökad förståelse för. Reglerna finns för att vi ska få ett så bra trafikklimat som möjligt för alla på våra vägar, uppger rikspolischefen Stefan Strömberg.
Polisen i Norrbotten och Vägverket höll en gemensam presskonferens i Luleå på fredagen.
Regn inget hinder
Polismännen Magnus Nilsson och Johan Kempainen visade upp polisens laserinstrument som heter Pro Laser 3 och som uppgavs fungera bättre än tidigare modeller. Nu är mörker, snö eller regn inte längre något hinder för mätningen. Instrumentet är som tidigare pistolliknande och riktas mot det ankommande fordonet. Avståndet ska vara minst 20 meter och högst 399 meter för att det ska bli ett giltigt mätresultat.
- Vi kommer ha fokus hela nästa vecka på trafikbevakningen, uppgav poliskommissarie Håkan Ershammar, områdeschef för Luleå-Bodenpolisen.
Han varnade för att en fortkörning kan bli dyr. I höstas höjdes bötesbeloppen kraftigt. Nivåerna 800 - 2.000 kronor blev 1.500 - 4.000 kronor, i princip en fördubbling. Att inte använda bilbälte höjdes till 1.500 kronor från tidigare 600 kronor.
Blir dyrt
- Så det kan bli verkligt dyrt att åka dit i en hastighetskontroll. Säg att föraren dessutom inte är bältad, någon lampa i bilen är trasig och att det finns några barn utan bälte i bilen. Böterna kommer lätt upp i 6.000 - 7.000 kronor. Det motsvarar en resa till Kreta, framhåller kommissarie Ershammar.
Enligt polisen är den vanligaste undanflykten från den som stoppats i en kontroll att det måste vara mätapparaten det är fel på. Han eller hon har minsann inte kört för fort.
Plomberat
- Men vi är väldigt noga och går igenom instrumentet dagligen. Vi tittar om plomberingarna sitter kvar. I platsprotokollet sedan noteras alltid vem som skött mätningen och var mätstället varit, berättade Magnus Nilsson vid presskonferensen.
Exakt var fartkontrollerna kommer att finnas, avslöjas inte. Var de ska stå och mellan vilka tider får patrullen/erna veta av yttre befälet på morgonen.
- Det finns inget speciellt mål hur många kontroller som ska göras men däremot är det ett starkt mål att vi ska vara ute och kolla hastigheter och parallellt med det nykterheten i trafiken, förklarade Håkan Ershammar.
Kontrollerna kommer att skötas av den vanliga utryckningspolisen. De specialutbildade trafikpolisernas skara har krympt så mycket att de helt måste inrikta sig på yrkestrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!