Familj till Luleåbrottsling under hot – tvingas flytta

Småbrottslingen i 20-årsåldern misstänks för mord efter sprängdådet i den eskalerande gängkonflikten i Uppsala – och nu lever familjen i Luleå under hot. Anhöriga tvingas fly från bostaden, samtidigt som polis övervakar adressen. "Det pågår ett internt krig", säger polisområdeschef Kenneth Vikström.

Våldsvågen i södra Sverige har nått Luleå. En familj lever under hot och har tvingas flytta sedan deras son i 20-årsåldern misstänks för ett dödligt sprängdåd i Uppsala. "Jag kan bekräfta att vi har vidtagit åtgärder", säger polischef Kenneth Vikström.

Våldsvågen i södra Sverige har nått Luleå. En familj lever under hot och har tvingas flytta sedan deras son i 20-årsåldern misstänks för ett dödligt sprängdåd i Uppsala. "Jag kan bekräfta att vi har vidtagit åtgärder", säger polischef Kenneth Vikström.

Foto: Arkiv

Luleå2023-10-03 18:00

Förra veckan dog en kvinna i 25-årsåldern vid sprängdådet i i Storvreta utanför Uppsala. I huset intill bor anhöriga till Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot, som polisen misstänker var de egentliga måltavlorna. 

Dagen därpå häktades Luleåbrottslingen i 20-årsåldern vid Uppsala tingsrätt, som en av tre misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Han misstänks på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.  

Med tanke på riskerna för hämndaktioner har nu hotbilden mot mannens familj i Luleå skärpts. 

De närmast anhöriga har drabbats av svåra konsekvenser och enligt våra uppgifter har de tvingats flytta från sin bostad till en hemlig adress utanför kommunen. 

– Jag kan bekräfta att vi har vidtagit åtgärder. Anhöriga i dessa sammanhang ska helst inte bo kvar på sin adress men mer än så kan jag inte säga om det nu, säger Kenneth Vikström, högsta ansvarig polisområdeschef i Norrbotten. 

undefined
"Ytterst oroväckande att en sån kille så snabbt hamnar i grov kriminalitet. Ett allmänt mönster nu är att det går så fort utför för många av dessa killar", säger Kenneth Vikström, polisområdeschef Norrbotten.

Brottsoffer- och personsäkerhetsavdelning i länet är inkopplade och polisberedskapen har höjts i kvarteren kring familjens bostad i Luleå, där patruller för närvarande ronderar och spanar regelbundet.

– En trygghetsskapande åtgärd men vi vill också motverka att något kan hända och visa de kriminella som kan dyka upp, att vi närsomhelst kan ertappa dem, säger Vikström.

Risken för vedergällningsattacker ska ses mot bakgrund av att Aftonbladet har rapporterat att polisen häromdagen stoppade två planerade grova mordbränder rörande en adress i Järfälla, där en annan av de häktade männen för sprängdådet i Storvreta står skriven, en 33-årig man.  

Den höjda polisberedskapen i Luleå sker nu i samarbete med regionerna söderöver som kan signalera att eventuella hämndaktioner planeras här också.

– Vi gör dagliga bedömningar utifrån underrättelser vi får vad gäller rörelsemönster hos individer över landet. Region Nord är ett stort område och när misstänkta väl tar sig uppåt är chansen stor att vi hinner få en förvarning. 

– De här individerna sticker också ut mer här, har bilar som inte är kända av oss sedan tidigare och liknande, vilket gör det lättare för våra medarbetare och även allmänheten att uppmärksamma dem. Därför är det bara att ringa oss om man ser något, säger Kenneth Vikström. 

undefined
En dödlig sprängning inträffade natten mellan onsdag och torsdag i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dödades och Luleåbrottslingen är en av tre misstänkta för dådet.

Han tillägger att vedergällningarna oftast drabbar anhöriga högre upp i nätverkens hierarki.

– Det pågår ett internt krig och när det gäller skjutningarna och sprängdåden hittills har de utsatta anhöriga oftast tillhört högre kretsar inom nätverket.

Men trots det kan Kenneth Vikström inte utesluta att även Luleå drabbas i spåren av den dödliga våldsvågen. 

– Jag kan inte säga att det aldrig kommer ske. Risken finns, så är det, när någon härifrån har blivit inblandad i konflikten, kanske utifrån skulder eller annat. 

Den häktade mannen i 20--årsåldern från Luleå är tidigare dömt för småbrott som stölder och häleri, med en misssbruksproblematik i bakgrunden, och Vikström ser mycket allvarligt på att småbrottslingen nu misstänks för mord i Uppsala, med direkt koppling till den interna konflikten inom Foxtrot.

– Ytterst oroväckande att en sån kille så snabbt hamnar i grov kriminalitet. Ett allmänt mönster är att det går så fort utför för många av dessa killar.

Som övergripande chef har Vikström ingen närmare kännedom i nuläget huruvida det fanns signaler sedan tidigare att mannen skulle hamna i våldsvågen i Uppsala.

Luleåbons involvering kan dock ha samband med att nätverken söderöver allt oftare lägger ut mordkontrakt och liknande uppdrag till småkriminella över hela landet, via krypterade chattar. 

– Bekymmersamt. Unga kriminella i dag kan få ett vapen och en bild i telefonen via en chatt, med instruktion att den personen ska skadas eller dödas. Sen tar de lite narkotika, går till ett trapphus och så går allting snett.

Han konstaterar att det finns en "lockelse" för många unga att ta sig an uppdragen, utifrån en romanticerad bild av vålds- och drogkulturen. 

– Många går in i det här frivilligt. Drogliberalismen har funnits länge i samhället, särskilt i vissa kulturer, samtidigt som snabba pengar lockar. Sen saknas konsekvenstänket hos grabbarna också. 

undefined
"Sprängladdningarna historiskt har ofta varit rörbomber och liknande som inte alls har haft lika stor sprängkraft som de bomber som används nu", säger Kenneth Viström, polisområdeschef i Norrbotten.

Men andra utförare kan ha tvingats till illdåden, på grund av knarkskulder och annat.

– Det kan man inte bortse ifrån. I dag hittar vi allt större mängder narkotika även i Norrbotten och ofta kan personen i fråga vara i princip ostraffad, men med en skuld som tvingar dem att transportera drogerna. 

Kenneth Vikström hoppas nu att sekretessen mellan myndigheterna luckras upp, så att polis, socialtjänst och skola kan utbyta mer information mellan varandra för att snabbare upptäcka unga i farozonen.

– En förutsättning för att vi ska kunna jobba mer förebyggande, så vi fångar upp personerna tidigare. 

Utöver Luleåbon i 20-årsåldern har polisen koll på andra individer i länet som redan tidigare har kopplats till nätverken i storstäderna.  

– Flera finns på vår radar och är välkända hos oss – personer med långtgående kontakter söderöver. Problemet är att det fylls på med fler unga hela tiden, och de som är inblandande i våldsvågen nu finns knappt i våra register ens, säger polischef Kenneth Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!