Äldst först – regionrådet försvarar vaccinordningen

Göran Johansson är rädd, men inte ensam. "Vi har märkt att det är färre som har sökt vård", säger regionrådet Kenneth Backgård. Men vaccinationsordningen står fast.

Hjärtsjuke Göran Johansson lär få vänta på sitt covidvaccin. Regionrådet Kenneth Backgård säger att det i nuläget inte finns anledning att ändra på vaccinordningen i Norrbotten.

Hjärtsjuke Göran Johansson lär få vänta på sitt covidvaccin. Regionrådet Kenneth Backgård säger att det i nuläget inte finns anledning att ändra på vaccinordningen i Norrbotten.

Foto: Klas Hallvarez / Pär Bäckström / Montage

Luleå2021-01-28 06:00

Luleåbon Göran Johansson, 71, behöver genomgå en hjärtoperation. Men familjen kämpar för att han först ska få vaccineras efter att hans fru Ulla-Britt blev smittad, och dog på Norrlands universitetssjukhus på annandagen.

– Vi känner alla en enorm oro för pappa. Det är en så stor sorg att vi förlorat vår mamma och vi har inte ens hunnit begrava henne för att pappa måste göra sin operation. Han kommer att gå bort om han inte gör den, sa dottern Anna Gunler i artikeln för några dagar sedan.

Men något gehör har de inte fått. Inte från Luleå kommun eller Region Norrbotten. Det är vaccinationsordningen som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten som gäller. Samma svar får vi från regionrådet Kenneth Backgård.

– Vi håller oss till Folkhälsomyndighetens fasindelning, säger han och pekar på forskning som visat att den smartaste strategin för att rädda flest liv är att låta de äldsta gå först.

– Studien visar att modellen som Folkhälsomyndigheten har, där de äldsta vaccineras först, gav det absolut bästa utfallet ur överlevnadssynpunkt, säger han och tillägger att bedömningen måste göras av medicinsk expertis, inte politikerna.

Men hur bra är det om människor inte vågar söka nödvändig vård av rädsla för att bli smittade på sjukhuset? 

– Ja, utifrån ett generellt perspektiv har vi märkt att det är färre som har sökt vård, under våren framför allt, men under hösten har det ökat en del. Man ska absolut inte undvika det för vården ska fungera och den rekommendationen är solklar. Har man bekymmer så ska man söka vård, för alternativet är i alla lägen sämre.

– Sannolikheten att smittas av covid-19 i vården är liten, tillägger Backgård.

Har ni diskuterat avsteg från vaccinordningen i regionledningen?

– Nej, vi har inte diskuterat det. Men det är rörlig materia och skulle man hamna i en situation där det av olika skäl anses nödvändigt så kan man behöva tänka om. Det sker också redan vaccination av vård- och omsorgspersonal på äldreboendena.

De ingår å andra sidan redan i fas 1.

– När det gäller hälso- och sjukvårdspersonal i regionen, skulle det bli kris av någon anledning måste man ta tag i det inom vaccinationsgruppen. Men så ser det inte ut.

Skulle en lösning kunna vara att vaccinera personal på hjärt- och lungavdelningar och i cancervården?

– Jag har inte fått signaler om att det skulle vara ett problem just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!