Falska id-kort i omlopp i Luleå: För 30 kronor blir barn myndiga

För några tior kan personer under 18 år fixa en elektronisk id-handling med valfritt födelsedatum. Sedan är det fritt fram att köpa exempelvis nikotinprodukter – om butiken godkänner handlingen.

Martina Renholm områdespolis i Luleå.

Martina Renholm områdespolis i Luleå.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-09-13 05:00

Fenomenet är inte nytt. Redan under vintern skrevs det i olika media om att Freja, företaget som tillhandahåller elektronisk identifiering, utnyttjas för falska id-handlingar. 

Polisen i Luleå vill nu uppmärksamma vårdnadshavare på problemet. Finns det en elektronisk identitetshandling i barnets mobil som inte godkänts av en vuxen finns det anledning att ifrågasätta detta.

– Vi har varit runt till olika butiker i Luleå för att varna om att det förekommer men många har redan insett detta och varit med om diverse försök och har slutat godkänna dem, säger Martina Renholm, områdespolis.

Vad händer om en minderårig ertappas med en falsk id-handling?

– Ja, då misstänks man för urkundsförfalskning. Är man under 15 år går ärendet till socialtjänsten som utreder vidare. Är man över 15 kan man bli dömd för urkundsförfalskning, säger Martina Renholm.

Även om fängelse finns i straffskalan handlar det förmodligen främst om böter för den som döms. Men domen kan få stora framtida konsekvenser.

Martina Renholm berättar om ett exempel där en person som hade dömts för urkundsförfalskning i sin ungdom sökt och fått ett drömjobb utomlands. Men efter det att bolaget gjort en bakgrundskontroll och hittat domen blev det blankt nej.

Det är inte svårt att hitta personer som säljer falska id-handlingar på nätet och det är inte dyrt. För mellan 25-60 kronor har man ett digitalt id-kort på nolltid.

När väl kontakt är etablerade skickar ungdomen en bild på sig själv och vilket födelsedatum man vill ha.

Sedan kommer ett färdigt id som levereras direkt till mobilen. Handlingen ser exakt ut som ett äkta Freja id med rörliga detaljer och en QR-kod.

Framför allt har id-handlingarna använts för att köpa snus och tobak men enligt Martina Renholm förekommer det även för att handla energidrycker, vilket tyder på att även personer under 15 år har använt metoden.

En av de butiker som har drabbats är Ica Kvantum i Luleå.

– Det var ett utbrett problem i början av året. Till slut var det en ur personalen som kände igen en pojke som legitimerade sig med den falska appen och hon visste att han inte var 18 år. Då kom det fram att han hade köpt appen för 40 kronor, säger Daniel Andersson, köpman.

undefined
Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum Luleå.

Efter detta godkänner inte längre butiken elektroniska id-handlingar.

– Nu är det de gamla hederliga id-korten som gäller, säger han.

Även Kioskpiraten i Luleå har slutat att godkänna id-handlingar från Freja.

– Vad vi vet så har vi inte blivit lurade men vi har tagit det säkra före det osäkra och accepterar inte Freja som id-handling, säger Håkan Nedlund, ägare av Kioskpiraten.

undefined
Håkan Nedlund, Kioskpiraten.

Det finns sätt för butikerna att verifiera att handlingen är äkta. En QR-kod kan scannas av och på så sätt få en kod som ska verifieras i båda apparna.

– Visst, det går bra på en måndagsförmiddag när det är lugnt i butiken men är det lång kö och stressigt är det inte aktuellt, säger Håkan Nedlund.

Under våren gick Freja ut med ett pressmeddelande och menade att butikerna skulle ta ett större ansvar.

– Att använda de kontrollmekanismer som finns måste vara en självklarhet för butiksägare, krögare och andra som ju faktiskt har ett legalt ansvar att säkerställa åldern vid försäljning av tobak och alkohol, skrev företagets vd Johan Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!