Falska fiskar på krogen
Det fuskas med falska fiskar på Luleås matställen - det har miljökontoret upptäckt. På menyerna anges dyrare fiskar än de som ligger på tallrikarna. - Man får inte lura folk så, det handlar om redlighet, säger Åke Israelsson, miljökontoret.
- På menyn kallas den asiatisk eller vietnamesisk sjötunga. Men så får man inte göra, det är att lura folk. Att sälja en maträtt med annat innehåll än vad man uppger är ett brott mot livsmedelslagens redlighetsregler, säger Israelsson.Straffet är först ett förbud att fortsätta med detta - ett förbud som om det inte åtlyds kan följas av böter.- Men man har korrigerat detta när vi uppmärksammat detta. Jag har personligen bara varit i kontakt med en restaurangägare och han menade att han trodde att det var okej att sälja hajmal som vietnamesisk sjötunga, säger Israelsson.Miljökontoret utgår på goda grunder från att om sjötunga serveras som lunch för 80 kronor så är det uteslutet är det rör sig om den äkta fisken.Mus blir haj
- Sedan är det ju lätt att samma rätt smyger sig in på à la carte-menyn och plötsligt kostar 200 kronor. Och då är det ju ännu värre, säger Åke Israelsson.En annan fisk som hamnar på tallriken under falsk flagg är pärlhavsmus. Den döps om till pärlfisk som är en liten utrotningshotad mörtfisk från Alperna. Pärlhavsmusen är en haj som hör hemma i haven kring Nya Zeeland.- Det är kanske inte så trevligt att servera en fisk som heter pärlhavsmus så man döper om den, gissar Israelsson.Giftigt och dyrt
En annan fisk som får nytt namn är escolar. Det är en oljefisk som ofta döps om till smörfisk. Där kan dock förfalskningen leda till det inte bara är gästernas plånböcker som får lida, escolar kallas också ricinoljefisk och inte utan orsak - den leder ofta till matförgiftning och ger svåra diarréer. Escolar säljs ändå som smörfisk ibland, både i handeln och på krogen. Det händer att människor blivit förgiftade då de ätit smörfisk som visar sig vara escolar.De undersökningar som gjorts av miljökontoret har varit sporadiska, enligt Israelsson har man inte letat falska fiskar på ett aktivt sätt utan agerat när man träffat på bluffarna.- Men vi planerar ett redlighetsprojekt som omfattar kontroller av båda fisk och kött, säger Åke Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!