På Sörudden vid Hertsölandet är ett hus till salu. Huset, som byggdes 2003, har fyra rum och kan mycket väl nyttjas som året runt-bostad. Det finns även pool och uthus, veranda och fri havsutsikt.
Mäklaren Husman och Hagberg i Luleå har också slagit på trumman för ”ett av Luleås bästa lägen”. I annonsen kan man läsa ”kanonläge med egen stenpir och sandstrand” och ”fin egen sandstrand”.
Några problem att hitta köpare finns inte, budgivning pågår och i skrivande stund måste en köpare bjuda över 2,85 miljoner om man ska vara med.
På Luleå kommun har man dock reagerat på annonsen. Fastigheten som säljs har varit föremål för långvarig tvist mellan kommunen och ägaren. Så sent som i våras drog byggnadsnämnden tillbaka ett hot om böter (vitesföreläggande) mot ägaren, detta sedan denne efter en lång tvist till sist gjort som nämnden krävt.
Kraven handlade bland annat om att den allmänna stranden nedanför huset privatiserats med bland annat badtunna, fast belysning och flaggstång. Det finns dessutom en stenpir vid stranden som kommunen menar saknar bygglov.
Kaj Hedstig, ordförande i byggnadsnämnden, ser allvarligt på att huset bjuds ut på detta vis.
Tagit tillbaka hot
– Det är inte seriöst av en mäklare att marknadsföra kommunal mark som privat. Det kan ju bli en chock för en köpare som tror att man köpt en strandtomt som man sedan inte äger, säger Hedstig.
Byggnadsnämnden har alltså i våras dragit tillbaka alla hot om böter, detta sedan en inspektion visat att ägaren rensat stranden. När det gäller piren så släpper kommunen den frågan.
– Den får vara nu när de gjort allt som ålagts dem. Men vi får nog åka ut en sväng till och kolla, säger han.
Kaj Hedstig berättar att det inte är första gången som kommunen uppmärksammat att allmän mark finns med i fastighetsannonser .
– Nej, för en tid sedan tog man med 300-400 kvadratmeter av kommunal mark vid en försäljning i Bergnäset, säger han.
Mest utredda fastigheten
Lars-Åke Källhammer är ansvarig mäklare för försäljningen av huset på Sörudden.
– Detta är kanske den mest utredda fastigheten i Luleå, jag är väl medveten om vad som gäller här och kan hela historien om konflikten med kommunen, säger han och tillägger:
– Jag har fått samtal från kommunen i dag.
Källhammer förklarar annonsens utformning:
– Det går inte att ta med all information och alla detaljer i en annons. En sådan kan inte vara klockren i alla hänseenden, där försöker man måla upp en positiv bild, säger han.
Men Källhammer är noga med att tillägga:
– För köparen förklarar man allt till 100 procent, det kommer inte att finnas några oklarheter.
Långvarig tvist
Lars-Åke Källhammer hävdar också att kommunen har fel när det gäller stenpiren, han hävdar att den ”tillhör fastigheten”.
– Det har till och med länsrätten slagit fast. Det är ju gamla papper men fastigheten har rätt till piren sedan gammalt, det är inte en äganderätt men den tillhör fastigheten, säger han.
Han antyder också att fastigheten säljs på grund av den långvariga tvisten mellan ägaren och kommunen.
– Det är inte så roligt att ha världskrig hela tiden. Jag tycker kommunen har agerat lite märkligt här, de gick på rätt hårt utan att ta reda på vad som gällde, de hade inte läst på, säger Källhammer.
Han berättar vidare att det ofta är krångel med tomtgränser och strandrätter vid försäljningar av stugor och hus på Hertsölandet.
– Stränderna här är inte privat-ägda. Remsan närmast vattnet kallas kosläppet, det var den väg man tog hem korna förr. Stränderna är öppna för allmänheten men det är aldrig någon som nyttjar det, säger han.