"Fallet är klockrent"

Mikael Styrman kan driva Ekforsbolagen vidare även om han får fängelse i flera år.  -Jag förstår inte varför inte åklagaren yrkat på näringsförbud. Fallet är klockrent, anser Rolf Åbjörnsson, meriterad obeståndsjurist.

LULEÅ2008-02-21 01:45
I tingsrätten fick Mikael Styrman fängelse i två år och nio månader för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Advokaten Rolf Åbjörnsson har som jurist medverkat i utredningar kring lagstiftning och har som riksdagspolitiker arbetat i justitieutskottet samt lagutskottet. Han känner inte till personen Mikael Styrman men förvånas över att det inte yrkats näringsförbud i brottmålet. -Rör det sig om fängelse i två år eller mer är man inne på näringsförbud. Två år är ingen regel men i Sverige får du inte flera års fängelse utan att det handlar om allvarlig brottslighet. Vid allvarlig brottslighet ska man utkräva näringsförbud. Jag förstår inte varför inte åklagaren yrkat på näringsförbud. Fallet är klockrent. Det är inte lagskrivarens mening att det ska vara så här, säger Rolf Åbjörnsson. Han tillägger att lagstiftningen är svävande kring "allvarlig brottslighet". Det blir en bedömningsfråga. -Det är bättre om lagstiftningen har fyrkantiga regler, då blir det lättare att döma ut. Försent
Göran Wahlqvist, åklagare vid ekobrottsmyndigheten, säger också att åklagare brukar yrka på näringsförbud vid allvarlig brottslighet. -Det kan gälla exempelvis grovt skattebrott. Det är svårt säga hur man ska göra i det här fallet när jag inte är insatt. Men om inte åklagaren yrkar på näringsförbud kan inte domstolen pådyvla det själv, säger han. Åklagare mot Mikael Styrman är Jan Wallström. Nu inväntas hovrättens dom. I tingsrätten utkrävdes inte näringsförbud, och i det läget är frågan. -Det yrkades inte, helt enkelt. Man kunde ju hoppas att han bättrar sig. Det verkar inte så, säger Jan Wallström. Ersättare
Med näringsförbud får man inte driva näringsverksamhet. Med fängelsedom utan näringsförbud händer inget, enligt Rolf Åbjörnsson. -Utomstående kan i varje fall inte göra något. Äger du aktierna kan ingen göra det. Mikael Styrman ser inte skäl fundera på frågan. Det han riskerar är fängelse. -Om det blir så får jag väl flytta ut kontoret dit.

Bakgrund/ Lagen om näringsförbud

Näringsförbud utdöms på mellan tre och tio år och innebär att man inte får driva näringsverksamhet, vara firmatecknare eller i annan egenskap ställföreträdare för en juridisk person som driver näringsverksamhet.

w Den som fått näringsförbud får inte sitta i ledningen för en näringsverksamhet eller inneha röstmajoriteten i ett aktiebolag. Man får inte vara anställd eller ta emot återkommande uppdrag i den verksamhet där man åsidosatt sina skyldigheter eller, om verksamheten bedrivs av en närstående, i den verksamheten.

Näringsförbud meddelas den som i egenskap av enskild näringsidkare grovt åsidosätter sina skyldigheter och därvid gör sig skyldig till brottslighet som inte är ringa. Näringsförbud kan också meddelas den som i sådan egenskap grovt åsidosätter vad som ålegat honom i näringsverksamhet och därvid i avsevärd omfattning underlåter att betala skatter, tullar eller avgifter.

Om brottet innebär att det lägsta föreskrivna straffet är fängelse i sex månader, som vid exempelvis grovt skattebrott, brukar domstolarna meddela näringsförbud.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om