Fåglar i sikte i alla kikare

I helgen skådades fågel över hela världen. Det årliga arrangemanget World Birdwatch day genomförs för att visa på fåglarnas mångfald och behov av skydd över gränser. Runt om i Sverige rapporterades det in fåglar under helgen. Så ock i Luleå där NOF, Norrbottens ornitologiska förening ordnade skådning i samarbete med Studiefrämjandet samt Invandrarservice.

LÅNGT BORTA. Många flyttare har lämnat norr redan men blad andfåglarna till exempel finns många kvar. Här bläsänder som rastar i Bredviken.

LÅNGT BORTA. Många flyttare har lämnat norr redan men blad andfåglarna till exempel finns många kvar. Här bläsänder som rastar i Bredviken.

Foto: Mats Bengtsson

LULEÅ2008-10-06 06:00
I det första snöfallet hade en liten skara på lördagen samlats vid Bredviken mot Hertsön. Antalet fågelskådare med invandrarbakgrund var få men NOF:s ordförande Jan-Olov Johansson tycker det är positivt ändå:- Det är roligt med dem som kommer, alla är välkomna säger ordföranden som berättar att samarbetet också ska följas upp framöver.- Ja, vi ska också ha en sammankomst där vi guidar till de fågelmatningar som finns runt Hertsön.Inte sista gången
I snöfallet återfanns bland andra sudanesen Salah Abdelrahman som bott i Sverige i sex år. - Jag tycker det är roligt att få vara ute och titta på fåglar och det här är nog inte sista gången. Jag funderar just på att skaffa mig en kikare , säger Salah som i sitt hemland Sudan var lantbrukare och som sådan hade goda möjligheter att uppleva fågellivet i sitt yrke. Fågelskådandet i den kyliga nord är inte riktigt likadant som i varma Sudan undrade vi:- Inte så olikt ändå och Norrbotten är fint! säger Salah som på plats fick prova tubkika på fina fåglar som exempelvis Salskrake, bläsand, sångsvan, storskrake,gräsänder, rödvingetrast, björktrast, nötkråka med mera. Ute i skärgården har man denna höst fått skåda rariteter, berättar Jan-Olov Johansson:Rariteter
- Ja, med de vindar som rått har det kommit fåglar som häckat i norra Ryssland och är på väg söderut. Det handlar om taigasångare, kungsfågelsångare, sibirisk piplärka med mera, berättar NOF:s ordförande. Själv väntar han otåligt på en omisskännlig vintergäst:- Sidensvansarna.Lite kuriosa angående World Birdwatch day är att man i fjol i Sverige rapporterade in 258 arter och antalet fågelindivider som man observerade var dryga 1,1 miljoner. De svenska fågelrapporterna hamnar i systemet med namnet Svalan. För varje fågelart som observeras i världen under arrangemanget får organisationen BirdLife International en summa pengar att användas till ömmande fågelprojekt. Pengar som sponsras via företag.På jorden finns i dag 10.000 fågelarter. Av dessa är tolv procent, 1.266 stycken, uppsatta på den globala hotlistan. Ytterligare 835 arter befinner sig i gränslandet för att hamna på listan. Den främsta faktorn är jord och skogsbruk världen över.
Fotnot:
World Birdwatch-aktiviteter ordnades även i Kiruna och Kalix under helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!