Fågelbordsräkning – ett sätt att hålla koll

Hackspett, talgoxe och tofsmes.
Vinterns stora fågelbordsräkning är här.
– Det är ont om fåglar i år, säger Jan-Olov Johansson.

MÅNGA RAPPORTER. En helgs fågelbordsräkning brukar generera i ett hundrtal rapporter bara i Luleå enligt ordförande för Norrbottens ornitologiska förening, Jan-Olov Johansson.

MÅNGA RAPPORTER. En helgs fågelbordsräkning brukar generera i ett hundrtal rapporter bara i Luleå enligt ordförande för Norrbottens ornitologiska förening, Jan-Olov Johansson.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2014-01-26 07:00

Videon är inte längre tillgänglig

Bakom initiativet till fågelbordsräkningen står Sveriges ornitologiska föreningar. Fågelräkningen som startartade i fredags pågår till och med måndag runt om i hela landet. Syftet är att se hur fågelfaunan förändras över åren samt hur många fåglar som finns mitt i kallaste vintern.

– Då det varit så kallt är det ont om fåglar här i Norrbotten på de flesta fågelmatningar, säger ordförande för länets ornitologiska förening, Jan-Olov Johansson.

Kvalificerade uppskattningar

Då det är svårt att veta exakt hur många individer av en fågel det är som besöker ett fågelbord så görs kvalificerade uppskattningar.

– Om man hela tiden har fem talgoxar som flyger fram och tillbaks så att man hela tiden ser fem vid fågelbordet då kan man tänka sig att det är tio till femton stycken totalt. Om det kommer en sparvhök flygandes förbi så är det antagligen den enda sparvhöken man har. En viss gissning är det, säger Jan-Olov Johansson.

En helgs fågelbordsräkning brukar generera i ett hundratal rapporter, bara i Luleå.

Den vanligaste fågelarten i Norrbotten är talgoxe, även grönfink tillhör de vanliga arterna. Gråsiska brukar vara vanligt förekommande men följer med födotillgången, domherren syns också i några exemplar men det rör sig aldrig om särskilt många. Själv drömmer Jan-Olov Johansson om att få se en steglits.

– Det är en fink, en liten vacker fågel tecknad med väldigt många färger, den ses då och då runt om vid fågelborden i Norrbotten.

Fakta föreningen

Norrbottens Ornitologiska Förening (NOF) bildades 1978 och är en ideell regionalförening till Sveriges Ornitologiska Förening vars mål är att sprida kunskap om fåglar och bevara Sveriges fågelfauna samt förbättra fågelskyddet.

Källa: NOF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!