Facket vill nå de unga

LO-distriktet oroas över de ungas läge på arbetsmarknaden. - Vi måste vara självkritiska och se det vi gör fel, säger ombudsman Stefan Hagström.

SATSAR UNGT. LO i Norrbotten och Västerbotten förnyar och moderniserar sina kontakter med unga på arbetsmarknadnen. Victoria Larsson, Maria Andersson Nordström, Stefan Hagström och Anita Engström.

SATSAR UNGT. LO i Norrbotten och Västerbotten förnyar och moderniserar sina kontakter med unga på arbetsmarknadnen. Victoria Larsson, Maria Andersson Nordström, Stefan Hagström och Anita Engström.

Foto: Anders Köjs

Luleå2010-04-13 06:00
Unga vuxna har det tufft på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är högre än för andra åldersgrupper samtidigt som en hel del märkligheter börjar breda ut sig på arbetsmarknaden.- Det finns exempel på gratisjobb, provanställningar utan lön. Det ökar lavinartat, säger Stefan Hagström på LO Norrbotten.Andra oegentligheter som uppträder är att unga nyanställda inte får något anställningsbevis, förutom att de då saknar skydd och rättigheter finns det fall där arbetsgivaren förnekat att de överhuvudtaget är anställda.- Det är inte bra om man får såna erfarenheter vid den första kontakten med arbetsmarknaden, säger Hagström."En cirkel nedåt"
Den höga arbetslösheten leder till en nedåtgående spiral på lönesidan, facket fruktar att människor bjuder under varandra för ett jobb.- Det är en cirkel nedåt där det inte finns någon botten, säger Hagström.Fackets hjälptelefon, som särskilt riktar sig till unga, är i dag öppen året runt och antalet samtal har fördubblats. Lösningen är att båda parterna, fack och arbetsgivare, värnar och respekterar kollektivavtalen. Och de betonar att även arbetsgivare som följer reglerna missgynnas av fusket.- Och de allra flesta arbetsgivare är ju justa, säger Maria Andersson Nordström, ordförande i LO:s regionala ungdomskommitté i länet.LO Norrbotten samverkar med LO Västerbotten i detta. De två distrikten menar att det de gör inte når fram.- Vi gör en hel del men det syns inte, säger Victoria Larsson, kommittéordförande i Västerbotten.- Och syns man inte så finns man inte, säger Anita Engström, LO Norrbotten.De lanserar nu en satsning på unga vuxna. Målet är att täppa igen hålen i regelverket på arbetsmarknaden samt visa de unga på arbetsmarknaden att facket finns och fördelarna med kollektivavtalen.Skolinformatörer
- Jag talade med en handelsanställd efter veckans uppgörelse. Hon frågade vad detta betydde för henne och blev jätteglad när hon fick veta det. Hon hade aldrig tidigare kopplat ihop avtalsrörelsen med sin egen lön, berättar Maria Andersson Nordström.LO erbjuder gymnasieskolor och vuxenutbildningar gratis information av LO-utbildade skolinformatörer, i Norrbotten finns cirka 15 stycken. Sedan satsar man på en helt ny hemsida med - bloggar, en "haverikommission" och annat ständigt uppdaterat material.- Här ska det finnas hjärta, kamp och sorg och inte några centrala utskick. Det är en kampanjsida som ska verka fram till en vecka efter valet, säger Stefan Hagström.
Ungdomsarbetslösheten:I Norrbotten är 15,3 procent av alla mellan 18-24 år arbetslösa eller i program - i riket är siffran 7,9 procentI åldrarna 20-24 år når ungdomsarbetslösheten nivåer på nära 25 procent.. Detta är dock rikssiffror framtagna av Umeå universitet.Enligt samma studie närmar sig etableringsåldern (minst 75 procent av årsklassen) på arbetsmarknaden 30 år, 2007 var den 26 år och 1987 var den 21 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!