Facket varnar för dålig arbetsmiljö

Nu kräver Vårdförbundet krafttag mot den dåliga arbetsmiljön på Porsöns hälsocentral. "Anställda blir sjuka, ofta med allergiska besvär", säger skyddsombudet Eva Heino.

Hotad? Nu kräver Vårdförbundet snabba åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljön på Porsöns hälsocentral. Trots en rad åtgärder från Landstingsfastigheter genom åren kvarstår en känd problematik med återkommande sjuka medarbetare.

Hotad? Nu kräver Vårdförbundet snabba åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljön på Porsöns hälsocentral. Trots en rad åtgärder från Landstingsfastigheter genom åren kvarstår en känd problematik med återkommande sjuka medarbetare.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2016-12-06 19:00

På tisdagen lämnade fackförbundet in en begäran om snabba åtgärder med stöd av Arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 6a.

Det handlar inte om något nytt eller okänt problem. Ända sedan flytten in i de då nybyggda lokalerna i Porsö centrum på 1980-talet har personalen klagat över sin arbetsmiljö.

– Det finns dokumentation om problem som sträcker sig över 30 år tillbaka. Då måste vi som fackförbund reagera. Hur kan man bedriva en verksamhet i en miljö som inte är hälsosam – varken för personal eller anställda, undrar Camilla Engström Degerlund från Vårdförbundet.

Problemen har på nytt blivit aktualiserats sedan en av de 17 anställda omplacerats till en annan våning för att kunna klara sitt arbete.

Enligt skyddsombud Eva Heino har personalen återkommande problem med ögon, andningsvägar och förkylningar.

Karin Lindmark, verksamhetschef på Porsöns hälsocentral, bekräftar sjukfrånvaron.

– Vi har medarbetare som är sjuka. Det finns också andra som beskriver allmänna besvär i form av hudirritationer, nästäppa, trötthet och huvudvärk, men inte i den omfattning att de är borta från arbetet.

Vad är orsaken till hälsoproblemen?

– Hittills har man inte kunnat spåra orsaken. Det är en del av problemet. Det är svårt att åtgärda något som är väldigt diffust, svarar Karin Lindmark.

I över ett år har skyddsingenjören Mats Smeds inom företagshälsovården arbetat med arbetsmiljön vid Porsöns hälsocentral. Han använder sig av begreppet byggnadsrelaterad ohälsa (BRO).

– Det finns individer som upplever en ohälsa som är kopplad till huset. Vi har genom åren genomfört ett flertal relevanta åtgärder utan att hitta någon förklaring.

Dan Sundén från Landstingsfastigheter bekräftar att vattenskador hittats i huset, men hävdar att de åtgärdades för flera år sedan. Han betonar att mögel aldrig påträffats.

Inte heller de externa experter som anlitats har inte lyckats lokalisera det grundläggande problemet.

– Just nu vet vi inte vad som är smartaste åtgärden. Vårt enda alternativ att börja om från början igen och ompröva alla hypoteser som tidigare avfärdats, säger skyddsingenjör Mats Smeds.

Inom landstinget pågår en översyn av hälsocentralerna i Luleå och Boden. I den ingår en risk- och konsekvensanalys av en eventuell sammanslagning av hälsocentralerna på Mjölkudden och Porsön.

0920 - 26 2903

Det säger lagen

Arbetsmiljölagen ger ett skyddsombud rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas. Skyddsombudet kan göra en framställan med stöd av Arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf 6a.

I lagtexten heter det: "Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör arbetsgivaren inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om