Facket kritiserar säkerheten på mackar

Facket kritiserar bensinbolagen. De anser inte att säkerheten för anställda på bensinmackar är tillräcklig. - Beslutet att använda nattlucka ligger helt på den anställde, säger Roger Hassgren, Transportarbetarförbundet.

Foto:

LULEÅ2008-03-22 01:45
Rånet förra veckan på Shell Select i Luleå inträffade efter klockan 22 en vardagkväll. Då kan personalen använda nattlucka för att betjäna kunderna. Några dagar därefter inträffade två rån i Boden, samma helg.Roger Hassgren är regionalt skyddsombud för Transportarbetareförbundet, fackförbundet för de som arbetar vid bensinstationer.- I dag finns säkerhetssystem som ska minska rånrisken för de anställda. Dock ligger beslutet att använda nattlucka helt på den anställde. Det är inte ett lagbeslut från Arbetsmiljöverket, vilket vi tycker att det ska vara. Hassgren tycker att bensinbolagen motarbetar säkerheten för de anställda. Vill personalen använda nattlucka i dag, är övriga säljlösningar i butiken, till exempel kortdragare och myntreturer, inte anpassade för att göra det praktiskt smidigt.Dålig information
Gun Lisadotter var skyddsombud vid Statoil i city under flera år. Hon startade ett projekt med nätverk mellan Statoils och Shells nattarbetande personal i Luleå, vilket var mycket uppskattat av de anställda. År 2006 svarade åtta anställda på en enkät, det visade sig att hela tre av åtta personer inte visste var de kan få hjälp och stöd vid våld eller hot om våld på arbetet. Sex av åtta hade inte fått information om hur nattluckan ska användas. Sex av åtta hade varit hotade i arbetet det senaste året och en av åtta anställda visste inte hur han/hon ska agera vid ett rån. Oro på grund av arbetet kände sex av åtta, några av dem varje vecka. Vad gäller frågan om nattlucka svarade sju av åtta att de aldrig använder den. Den enda som använde nattlucka svarade "nästan aldrig" på frågan om hur ofta. Vinst kontra säkerhet
De nattöppna stationerna förlorar förstås pengar om kunderna inte får gå runt i butiken och välja varor. Bensinstationen med nattlucka liknar en kioskbutik. Den förlorade omsättningen är ofta huvudargumentet i de fall där Arbetsmiljöverket får hantera överklaganden från ledningen vid bensinstationer som vill frångå säkerhetsreglerna. Konkurrensnackdel liksom att en bensinstation generellt inte kan anses som en farlig arbetsplats är vanliga argument från branschens sida. Arbetsmiljöverket ställer sig oftast kallsinnigt till det visar besluten. Just ensamarbete på bensinstationer kvällstid är inte förenligt med krav på en säker arbetsmiljö anser verket som också alltid anger att nattlucka bör användas. Rekommendation men inget krav alltså.Gun Lisadotter tycker att hon under tiden som skyddsombud fick dåligt gehör för sina idéer från bensinbolagen. - Det går att undvika rån, och förbättra arbetsmiljön samtidigt? säger hon.
Här är exempel på händelser som personalen ofta måste ta hand om på egen hand. De kommer från en händelserapport för ett par år sedan, från Statoil vid Stationsgatan, Luleå.Mars: Ung kille skriker och är otidig mot sin flickvän. Personalen ber honom gå ut. Han ifrågasätter och blir arg. Svär och domderar till personal hotar att kalla på väktare.En kille dricker öl inne på macken i april och blir tillsagd av en manlig anställd. Killen hotar att sparka in huvudet på denne. Några veckor senare kommer samma kille in med kompisar. Den anställde säger att han inte är välkommen eftersom han hotat densamme tidigare. Killen hotar återigen med att "plocka" den manlige anställde. Polisanmälan.Fylla, tokiga lumpare i slutet av maj. De skriker och lever om. Polisen griper en person som svingar med en kofot.Dagen efter i maj: En man hotar en kvinna och drar henne i håret för att få ut henne ur butiken. Han skriker och är hotfull. Kvinnan tar skydd på kundtoaletten med sin lille son. Mannen sparkar in dörren och grips av polis. En äldre dam som är i butiken gråter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!