Arbetsmiljön är satt på undantag, menar IF Metall. Fackförbundet bygger påståendet på resultatet av de skyddsronder som i höstas gjordes på 1.168 svenska industriföretag.
- Vi ser att arbetsmiljöarbetet har fått lägre prioritet. Det märks också i antalet inspektioner, säger Heino Wather, arbetsmiljöansvarig för IF Metall Norrbotten.
Saknar utbildning
Enligt metallfacket är bristerna stora i hela landet. Bland annat saknar 40 procent av dem som arbetar med kemikalier rätt utbildning. Det är även vanligt att arbetsgivare avstår från att göra riskbedömningar.
- Det är tajtare bemanning numera. Man genomför inte ordentliga riskbedömningar innan man sätter folk i arbete. Och genom bemanningsbranschen slänger man in folk lite varstans utan att ge dem tillräcklig utbildning, säger Heino Wahter.
Gustaf Seppelin Solli, som brännskadades svårt i kalkolyckan i Luleå i november 2011, medverkade vid IF Metalls presskonferens i Stockholm på torsdagen. Det var vid rengöring av en kalkschaktugn som het ånga och frätande kalk skadade flera och ledde till att en 23-årig man senare omkom.
- Det kändes inte som att man behövde utbildning för att stå och hålla vattenslangen, men där hade man behövt en kemikalieutbildning, säger Gustaf Seppelin Solli.
50 dödsfall
Antalet olyckor som medför sjukskrivning mer än 30 dagar ökat med 38 procent mellan 2009 och 2011. Sedan 2006 har 50 personer omkommit på arbetsplatser inom IF Metalls avtalsområden.
- När sådana saker händer blir det diskussioner: kan det bli något liknande hos oss? Det är då allt ställs på sin spets och man blir lite försiktig, säger Kjell Wikström, lastplanerare på Ferruform.
Varför ökar de allvarliga olyckorna?
- Alla skär ned på antalet anställda. Då blir det mer stress och press på individerna. Sedan beror det på vilken information man får på arbetsplatsen, säger Kjell Wikström.
"Tänker på det"
Svetsaren Mattias Öhman har jobbat på Ferruform i fyra år.
Han tänker dagligen på arbetsmiljön.
- Vi jobbar i en miljö där man kan skada sig. Man tänker på förbättringar och saker som behöver utvecklas, säger han.
IF Metall har lämnat en namninsamling med 33.000 underskrifter till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), under rubriken Nolltolerans mot dödsolyckor. Facket kräver att Arbetsmiljöverket får mer resurser samt ett nytt arbetslivs- och kunskapscenter för arbetsmiljöforskning.