Kuriren har i flera artiklar berättat om misstankar om ekonomiska oegentligheter på Ungdomens hus, en ungdomsgård i centrala Luleå där domkyrkoförsamlingen är huvudman men kostnaderna delas med kommunen.
Nu senast kunde vi berätta att kommunen sagt upp samverkansavtalet om gården, detta med hänvisning till de ekonomiska oegentligheter som ska ha förekommit.
Kyrkorådets ordförande Margaretha Lindbäck (S) har hemligstämplat den rapport om saken som kostade församlingen över en halv miljon kronor i utlägg för revision och juridisk rådgivning.
Rapporten ska enligt uppgift påvisa bristande bokföring och kassakontroll samt saknade pengar kopplat till verksamheten på Ungdomens hus. Både anställda och utomstående ska dessutom ha nyttjat verksamhetens betalkort för egna utgifter.
Facket har kopplats in av den anställde som pekas ut i rapporten. Men Åsa Bäcklin, ombudsman på fackförbundet Vision, är inte imponerad av vare sig arbetsgivaren eller revisionen.
– Den kan man syna, vi tycker att rapporten är vinklad. Det handlar om småsummor som dessutom godkänts av chef före inköp. Arbetsgivaren agerar helt galet. Och det är inte första gången, vi har en hel del förhandlingar inom kyrkan, säger hon.
Ingen polisanmälan är gjord då församlingen vill lösa det internt. Detta genom att sparka den som pekas ut som ansvarig. Men denne jobbar vidare och enligt Åsa Bäcklin är det inte förvånande.
– Enligt vår uppfattning finns inga som helst skäl skäl till avsked. Här finns en dold agenda, man vill helt enkelt bli av med den person som utpekas. Men arbetsgivaren har hemligstämplat rapporten och agerar som om man har på fötter för sitt agerande. Det förvånar mig för det anser vi inte att man har, säger hon.
Åsa Bäcklin pekar på att bråket sprider oro på hela arbetsplatsen.
– Alla drabbas, folk törs inte göra något nu. Den jag företräder har flera anställda som vittnar till sin fördel, bland annat förre domprosten, säger hon.
Fallet kan mycket väl hamna i Arbetsdomstolen (AD).
– Ja, vi har påtalat att vi anser att det saknas saklig grund för avsked men de vill inte lyssna på det örat. Då driver vi det vidare för vi har stora chanser att vinna, säger Åsa Bäcklin.
Kyrkorådet har nytt möte på torsdagen och då kommer fallet upp på nytt. Oppositionens ledamöter har nu fått läsa rapporten under tysthetslöfte.
– Om det nu är så graverande så borde man polisanmäla så att saken kan få en rättslig prövning och den anklagade en advokat. Nu skötts det amatörmässigt, jag är inte alls nöjd, säger Lars Pohjanen (C).
– Jag är inte heller nöjd. Frågan om polisanmälan kommer upp, vi får se vad det blir, säger Lars Palo (KD).
Kuriren har förgäves sökt både Margaretha Lindbäck och kanslichef Ann-Britt Malkan för att få veta varför ingen polisanmälan gjorts. Stefan Svarvare, HR-specialist, på församlingen säger:
– Detta är en intern verksamhetsfråga som jag inte vill kommentera.