Fackeltåg för vård på finska

Ett 50-tal medlemmar i Luleås finska förening tågade i går genom Luleå centrum för att påminna kommunen om sitt krav på ett finskspråkigt äldreboende.  -Vi kommer att göra det här till det att vi får gehör för vår sak, sade Ulla Posti, ledare av fackeltåget.

FINSKT TÅG. Finska föreningen i Luleå anser sig ha blivit lovad ett finskspråkigt äldreboende. I går gick man i fackeltåg för frågan.

FINSKT TÅG. Finska föreningen i Luleå anser sig ha blivit lovad ett finskspråkigt äldreboende. I går gick man i fackeltåg för frågan.

Foto: Mattias Isaksson

LULEÅ2007-12-06 01:45
Ulla Posti och hennes kamrater hos finska föreningen i Luleå trodde sig ha säkrat ett äldreboende för finskspråkiga. Enligt dem hade Margareta Lindbäck, dåvarande vice ordförande i kommunstyrelsen och Leif Wikman, tidigare ordförande i socialnämnden lovat dem det inför förra valet. Men socialnämnden sade nej i frågan. I går tågade man så genom Luleå centrum för att påminna kommunen om sitt krav. På plakaten stod "Vi vill föråldras på finska". -Det vi vill ha är finskspråkig personal dygnet runt på avdelningen så att de gamla kan göra sig förstådd. Det är viktigt eftersom man som gammal och dement kan tappa sitt "andra" språk och bara ha kvar sitt modersmål, säger Ulla Posti,föreningens talesman i frågan. Hon var glad över den stora uppslutningen i fackeltåget och sade att så länge frågan inte är löst, så kommer man varje år att ordna samma manifestation för att visa åt politikerna att man inte ger upp. -Men vi får hoppas att vi redan nästa år detta datum kan komma hit och fira att den första personen fått en plats med finskspråkig personal, sa hon med adress till politikerna, inte minst socialnämndens ordförande Eva Bergström. Flera språkgrupper
-En enig socialnämnd sa nej till förslaget och det är jag trygg med. Med kunskap från andra kommuner som försökt sig på avdelningar med särskilda språk ser vi att det är svårt att hålla det eftersom när platser blir lediga måste vi fylla de med svenskspråkiga vårdtagare, säger Bergström. Hon tycker dock att föreningens framställan var väldigt bra, att den belyst en fråga som blir allt mer aktuell ju fler språkkgrupper som finns i Luleå. -Det här har också lett till att vi gör en inventering av vilka andra kompetenser än om själva vården som vår personal besitter. Jag tror att det är många som kan flera språk och inte minst många som kan finska, men vi får se vad inventeringen visar, säger Eva Bergström. Hon berättar att man också börjat specifikt att fråga efter språkkunskaper, men även om inblick i andra kulturer och religioner, när man anställer personal, för att ha en bra överblick över detta. Ritva Seppälä som arbetar inom svenska kyrkan i Luleå tycker att det är ett rättmätigt krav som de finska invandrarna ställer när det gäller äldrevården. -Mellan 50- och 70-talen behövde Sverige arbetskraft och fick det också och det var inte bara arbetskraft som kom utan människor som gjort sin livsgärning här i landet. Nog borde man väl kommunen kunna ge dem denna service, tycker hon. Armi Rousu armi.rousu@kuriren.com 0920/262929
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om