Fackeltåg mot rättsväsendet: "Inte ett isolerat fall"

Förra söndagen påträffades en åttaårig pojke död i pappans bostad på Porsön. Nu på söndag arrangerar flera Luleåbor en manifestation med anledning av den tragiska händelsen.

Tillsammans med flera andra Luleåbor arrangerar Jenny Borsgård en manifestation i protest mot rättsväsendet. "Kanske kan det göra skillnad för något annat barn eller någon annan familj", säger hon.

Tillsammans med flera andra Luleåbor arrangerar Jenny Borsgård en manifestation i protest mot rättsväsendet. "Kanske kan det göra skillnad för något annat barn eller någon annan familj", säger hon.

Foto: Privat

Luleå2023-01-18 18:30

Under manifestationen ska ett fackeltåg gå från socialförvaltningen på Repslagargatan till Gula paviljongen i centrala stan, på sin väg passerar fackeltåget Rättscentrum med Luleå tingsrätt där det även görs ett stopp. Föreningar och politiska partier ska hålla tal, där ges även möjligheten att tända ljus, lämna blommor och gosedjur.

– Det är en protest mot att systemet inte fungerar. Med manifestationen önskar vi skapa en medvetenhet kring våra frågor, säger Jenny Borsgård, en av arrangörerna.

Trots att stoppet görs vid tingsrätten riktar manifestationen ingen kritik mot Luleå tingsrätt eller rättens nämndemän. 

 – Vi riktar oss mot rättsväsendet, vi ser det mer som att det finns brister och att det är ett systemfel. Samtidigt anser vi ändå att det är ett beslut om reglerat oövervakat umgänge fattat av Luleå tingsrätt och det är en del av att det slutat i tragedi, säger hon.

Via manifestationen listas flera krav, ett av dem handlar om att nämndemän som dömer i familjerättsliga mål ska ha utbildning inom våld i nära relationer, barnkonventionen och familjerätt. Jenny Borsgård lyfter även riksförbundet Unizons rapporter i deras sakfrågor.

– Det här är inte ett isolerat fall, det finns många fall där barns liv och hälsa farit illa och det är en indikation på att vi kanske inte sett till barnperspektivet.

På sociala medier har ett upprop kring händelsen med den åttaårige pojken startats och det är ur den som söndagens manifestation växt fram. Jenny Borsgård säger att i dagsläget är ett hundratal personer anmälda.

– Fallet har berört väldigt många och engagemanget har vuxit sig stort. I Stockholm planeras det för en större manifestation längre fram men nu på söndag arrangeras det även i Kalix och Linköping. Jag tycker det är fantastiskt, kanske går det att göra skillnad för något annat barn och någon annan familj.

Manifestationen avslutas vid en stilla tillställning vid Gula paviljongen.

Varför engagerar du dig?

– I mitt yrke som ambulanssjukvårdare möter jag kvinnor och barn som far illa och jag har alltid engagerat mig inom frågan. Även i min tjänst finns det utvecklingsområden om hur man tar hand om kvinnor och barn på ett bättre sätt, säger Jenny Borsgård.

Manifestationens krav

En förälder som är dömd för upprepat eller allvarligt våld mot barnet eller närstående ska förlora vårdnaden.

Umgänge ska aldrig ske då en förälder är dömd för våld mot barnet eller mot närstående.

Umgänge ska aldrig ske då förälder och barn bor på skyddat boende eller har andra skyddsinstanser från samhället.

Inget oövervakat umgänge där det finns oro från instanser eller barnet själv.

Mer resurser till kvinnojourer, brottsofferjourer, stöd till gömda kvinnor och barn. Traumabehandling till utsatta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!