Fackbasen Tobias Baudin mitt i skottdrama

Kommunalbasen och Luleåsonen Tobias Baudin hamnade mitt i ett skottdrama på Bergnäset. Händelsen aktualiserar, menar han, bristerna i välfärden och den ökade ojämlikheten. ”Jag förstår varför folk är rädda”, säger Baudin i stor intervju.

Skottlossning mitt i familjens julfirande i Luleå. Kommunalbasen Tobias Baudin minns med fasa julen 2019, när ett skottdrama utspelade sig nära moderns hem på Bergnäset. "Vi måste få bort få bort vapnen och brottslingarna från gatorna", säger Tobias Baudin.

Skottlossning mitt i familjens julfirande i Luleå. Kommunalbasen Tobias Baudin minns med fasa julen 2019, när ett skottdrama utspelade sig nära moderns hem på Bergnäset. "Vi måste få bort få bort vapnen och brottslingarna från gatorna", säger Tobias Baudin.

Foto: Nils Johansson

Luleå2021-09-11 08:00

Tobias Baudin besöker hemstaden i privat ärende. 68-åriga modern avled i påskas sviterna av en lungsjukdom och nu väntar bouppdelning. 

– Jag var beredd på utgången, tänkte ändå på saker som mamma och jag borde ha pratat om, säger Kommunals ordförande över en kopp kaffe i en av Luleås gallerior.

Trots att han är väl bekant med sina medlemmars missnöje över dåliga arbetsvillkor säger Tobias Baudin att modern var ”fantastiskt” nöjd med sjukvården den sista tiden. 

– Däremot fick hon som många andra bråka med Försäkringskassan, tog ut sin pension i förtid och ringde mig för att hon trodde det måste vara fel, med så låg pension, säger han om modern som i många år jobbade inom långvården på Björkskatan. 

– Mamma har upplevt många av de brister som länge har funnits inom äldreomsorgen. 

Baudin var därför stolt när han i veckan, med avgående statsminister Stefan Löfven, presenterade regeringens nya miljardregn över välfärden, en permanent ökning av statsbidraget till kommuner och regioner med tre miljarder kronor och 2,5 miljarder kronor extra till äldreomsorgen. 

Kommunalbasen framhåller uppvärderingen av undersköterskeyrket, som innebär att yrkestiteln skyddas.

– Nu blir det olagligt att kalla sig undersköterska utan rätt utbildning. Vi har kämpat länge för det. I dag kan kommuner och privata företag hitta på egna utbildningar och sen säga att du är undersköterska. Nu blir det en nationell standard.

Dessutom ges möjligheten att kunna utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde på arbetstid. 

– En statushöjning för hela yrkeskåren, som måste ge lönelyft.

Regeringen föreslår även en ny lag som ska ge alla med hemtjänst rätt till en fast omsorgskontakt med en namngiven undersköterska.

– De äldre ska veta vem som är deras kontaktperson, som då ska ha den skyddade yrkestiteln vilket gör att arbetsgivare som försöker fuska, inte kan göra det i framtiden. Undersköterskor blir stekheta på arbetsmarknaden nu.

Men Norrbottens kommuner har stora demografiska utmaningar, med en åldrande befolkning och allt färre i arbetsför ålder. Baudin är bekymrad, då länet parallellt står inför enorma industrisatsningar som skapar 100 000-tals jobb.

– Stentufft att klara konkurrensen. Risken är att många undersköterskor slutar och i stället går till industrin, för att de får heltidsanställningar. Lönerna måste höjas men även undersköterskornas scheman måste bli bättre. Det är för svårt att få ihop arbetsliv med privatliv för många i dag. 

Vid regeringens pressträff uttryckte du oro över att kommunerna kanske inte använder extramiljarderna på rätt sätt? 

– Min stora fråga till politikerna i Norrbotten är – vad gör ni med pengarna? Det vanligaste jag hör från medlemmar är ytterligare besparingar och nedskärningar, som på Sunderby sjukhus där regionen har varslat. Detta samtidigt som arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner hade över 50 miljarder kronor i överskott i fjol! 

Varför krävdes en pandemi för att regering och riksdag skulle förstå hur eftersatt äldreomsorgen är?

– Politikerna har inte brytt sig tillräckligt tidigare. Vi däremot har vetat om problemen länge. Redan innan pandemin krävde Kommunal och PRO ett äldreomsorgslyft, men intresset var noll och intet. Tvärtom tyckte de styrande att vi svartmålade. Synd att det krävdes tusen och åter tusen döda i pandemin för att få upp ögonen på politikerna. 

Är du besviken över att S inte har gjort mer tidigare?

– Jag är besviken på alla politiker. Äldreomsorgen har knappt ens varit ett debattämne under partiledardebatterna inför valen. Och jag är orolig att det kan bli så igen nu när pandemin är över. 

Samtidigt har den S-ledda regeringen svårt att manövrera för att få igenom höstbudgeten med C och V. Hur slutar det?

– Det är viktigt för socialdemokratin att hitta tillbaka till själ och hjärta, en stark välfärdspolitik. Personligen vill jag vrida hela Sveriges riksdag åt vänster.

C:s partiledare Annie Lööf Lööf vill överhuvudtaget inte förhandla med ett så kallat ”ytterkantsparti” som V. Vad tycker du om det?

– Mitt råd till Annie Lööf är att inte låsa sig fast vid gamla principer. Synd att hon målar in sig i ett hörn i dagens politiska landskap. Samtidigt måste jag ge en eloge till Lööf. Hon är den av alla politiker som tydligast står upp mot Jimmie Åkesson och SD. 

Tobias Baudin ser även den tilltagande grova brottsligheten och dödsskjutningarna runtom i landet som ett resultat av en välfärd som allteftersom har monterats ned.

Julen 2019 hamnade han själv mitt i ett skottdrama på Stengatan på Bergnäset, där modern bodde och hela släkten hade samlats.   

– Det var sista julen med mamma i Luleå och plötsligt hörde vi smällar. Jag tänkte först att det var ballonger men sen visade det sig att skottlossning hade skett riktad mot husen. Då kryper våldet nära inpå, dottern blev väldigt skärrad. Jag förstår att människor blir rädda. Vi måste få bort få bort vapnen och brottslingarna från gatorna. 

Fem personer dömdes i härvan, där en knarkskuld delvis låg bakom. Att den gängrelaterade brottsligheten har nått även Luleå och Norrbotten – senast i somras med dödsskjutningen på Notviken – förklarar Baudin med den ökade ojämlikheten och otryggheten, inte minst vad gäller skolans värld.

– Tyvärr är det fritidsledarverksamheter, vaktmästare, elevassistenter, lokalvårdare och andra som rör sig i skolkorridorerna som ryker när kommunerna gör besparingar. Jag minns själv hur det var på Hertsöskolan, där vaktmästaren visste vad varenda unge hette. Därför behövs fler vuxna i skolan.

Alltfler S-distrikt ställer sig bakom Magdalena Andersson som efterträdare för Stefan Löfven. Vem vill du se som ny partiledare för S?

– Magdalena Andersson är en riktigt bra finansminister, en tydlig socialdemokrat som i praktisk handling sätter välfärden först. Därför tror jag inte att det blir en gir till höger om hon väljs, även om S inte får helt som de vill i fortsatta förhandlingar med C. 

Vill du ge ditt stöd till Magdalena Andersson redan nu?

– Nej, det måste partiet hantera. Men blir det hon är jag övertygad om att hon klarar det på ett riktigt bra sätt. 

Även du själv har nämnts i förhandspekulationerna som en tänkbar kronprins till Löfven. Hur känns det? 

–Det är ett erkännande även om det inte finns på kartan att det skulle hända. 

Kan du tänka dig att någon gång göra som Löfven – lämna fackföreningsrörelsen och kliva in i politikens toppskikt?

–Jag satt ju i kommunfullmäktige i Luleå ett tag (kring 2010) men valde då att prioritera facket i stället. Man ska aldrig stänga dörrar men det skulle dröja många år innan jag återvänder till politiken. Kanske jag kommer tillbaka till fullmäktige i Luleå? säger Tobias Baudin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!