Tomas Karlsson uppger att han löpande fått information under förhandlingarna i Stockholm. Frågan är jättestor och oerhört laddad, konstaterar han. Det är många som ska enas, för att det ska bli bra.
Det måste helt enkelt vara balans mellan löntagare och arbetsgivare, menar han
– Det är ingen lätt fråga att lösa och man behöver mer tid. Det är ju en del av partierna som har varit inne på det också, säger Tomas Karlsson på torsdagseftermiddagen.
Det rör sig trots allt om ett nytt Saltsjöbadsavtal. Ett avtal som tecknades mellan Landsorganisationen, LO, och Svenska arbetsgivarföreningen, SAF, i december 1938.
– Så det är en jättestor grej. Jag tror att det har varit en tuff tidspress. Det jag hoppas på är att man kan göra ett omtag. Nu blir det avtalsförhandlingar, och jag tror inte att det är läge just nu för det, säger Tomas Karlsson.
Det var i somras som den särskilde utredaren Gudmund Toijer presenterade en rad förslag till förändringar i arbetsrätten. Ett av dem var att vid lika anställningstid ska arbetsgivaren själv få avgöra vem som blir kvar när personalen ska minskas. I dag är det åldern som ger företräde.
Det här är förslag som Tomas Karlsson inte har mycket till övers för.
– Där är vi bestämda, vi tycker att arbetsgivaren får för mycket makt. Så vill vi inte ha det. Vi vill ju stärka anställningstryggheten. Det absolut bästa vore om parterna kommer överens, säger han.
På torsdagen konstaterade Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, i Sveriges Radio: "De var nära men löntagare, arbetslösa och företag kan inte längre vänta så nu tar politiken över ansvaret och ser till att den utredning som ligger också blir lag."
– Då tror jag det kommer att krascha. Det blir inte bra om politiken går in och bestämmer, att det ska vara si eller så. Jag tror vi skulle få en väldig orolig arbetsmarknad i framtiden om det blev så. Däremot, om parterna gör upp, då vet man – det här är spelreglerna, säger Tomas Karlsson.
Anders Elenius, ordförande i Gruvtolvan i Kiruna, är inne på samma linje. Han tycker att parterna skulle ha fått mer tid.
– Man borde ha låtit dem fortsätta att förhandla ett tag till, så att arbetsgivaren och facken hade fått göra upp om det.
Att beslut tas av politiken är inget alternativ, menar Elenius.
– Det är inget bra, ur någons synpunkt.