När Facebook kom till Luleå deklarerade bolaget med stolthet att det frånsett dieselaggregat för reservkraft skulle använda förnyelsebar energi. Ett nytt inslag mot tidigare anläggningar av samma slag.
Däremot var frågan om att ta vara på energi inte prioriterad. Stora industrier kan göra sig självförsörjande på elström eller producera varmvatten och på så sätt sälja energi. Stor förbrukning av energi kontras alltså med egen produktion av energi.
Inget bygge
Om Sverige haft ett tak för hur mycket energi som får förbrukas hade en investering likt den från Facebook inte kunnat göras, konstaterar Henrik Wingfors, Svensk energi och titulerad expert på energieffektivisering. Då för han fram de diskussioner som finns inom EU.
Parlamentet, ministerrådet och kommissionen ska försöka enas om energieffektivitet.
I ett utskott inom parlamentet som arbetar med industri och energi föreslogs nyligen ett tak för varje land och minskad primärenergianvändning. Då menas tillförd energi, elström, olja med flera energislag.
Under 2010 var primärenergianvändningen 601 TWh.
Med föreslaget tak skulle det till 2020 behöva minska till 481 terawattimmar (TWh) per år, uppger Henrik Wingfors. Mer energi får inte tillföras.
Taket är feltänkt och bromsar ekonomisk utveckling, konstaterar branschorganisationerna Svensk energi och Svensk näringsliv.
Ändrat
Senaste nytt är att det ska finnas ett angivet tak inom EU men taket för varje land är borta.
- Däremot säger utskottet att det slutligen ska vara ett tak för varje land. Vi måste tro att de menar vad de säger, konstaterar Henrik Wingfors.
Han konstaterar även att kommissionen och ministerrådet inte vill ha något nationellt tak. Förhandlingar får påvisa hur det blir, resonerar Svensk energi.
- Det bästa vore att varje land får ta hand om det här säger Henrik Wingfors, som menar att energieffektiviseringar ska göras utan att äventyra framsteg och jobb.
- Byter man fönster så ger det effekter. Ska en industri skaffa nya maskiner ska det vara mer energisnåla sådana, exemplifierar han.