På Porsön i Luleå pågår bygget av Facebooks första serveranläggning utanför USA. På torsdagen inspekterade företagets vice vd Tom Furlong bygget.
Furlong säger att byggnationen följer uppgjort schema. Där ingår olika typer av installationer. Senare den här månaden ska datasimuleringar inledas för att man testa olika funktioner. I början av nästa år ska servrar installeras.
Och i slutet av maj eller början av juni ska anläggningen vara igång. Då ska det finnas ett 60-tal personer som arbetar i anläggningen. Av dem kommer ett 20-tal vara anställda av Facebook medan de övriga ska arbeta för olika företag.
Det rör sig bland annat om vaktbolag och företag som sköter servrarna. De sju personer som Facebook hunnit anställa ska vara på plats i Luleå i november.
- Jag är imponerad av det jag sett hittills när det gäller vår serveranläggning. Det gäller inte minst husets fasad som anpassats för att klara den stränga kyla som Luleå har ibland.
Anläggningen ska innehålla många servrar som alstrar värme. Trots det har ni inte sett till att överskottsvärmen kan återanvändas till andra verksamheter. Varför?
- Vi undersökte den saken mycket noga och kom fram till att det inte skulle fungera. Anledningen är att överskottsvärmen inte är så hög och därför går det inte att använda till verksamheter utanför anläggningen. Men vi har värmeväxlare, säger Tomas Furlong.
Tom Furlong hade med sig kolleger från USA vid sitt besök i Luleå. Och Marita Ljung, statssekreterare på näringsdepartementet.
- Det här är ett fantastiskt projekt och det har väckt intresse bland många andra stora företag i databranschen. Hon säger att det som lockar företagen är de säkra elleveranserna och kylan.
Enligt Ljung vill dessa företag få ta del av de utvärderingar som Facebook ska göra om energiåtgång, elsäkerhet och annat.
- Facebooks etablering kan locka fler företag att etablera sig här, inte minst sedan Facebook berömt Sverige för hur kommuner och stat samarbetar för att underlätta utländska investeringar.