Vårdförbundet i Norrbotten är på krigsstigen. Facket anser att de psykiskt sjuka är satta på undantag. Det handlar främst om att andelen sjuksköterskor är låg.
– Patienterna ska erbjudas en god och säker vård. Där ingår att de ska få träffa kompetent personal. Men de flesta patienter som kommer till psykiatrin får inte det eftersom åtta av tio anställda inte är sjuksköterskor, säger Erica Ohlsson som är vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
Svag och utsatt grupp
Ohlsson anser att förhållandena är extra allvarliga eftersom det rör sig om en mycket svag och utsatt patientgrupp.
– De psykiskt sjuka behöver få extra mycket hjälp och stöd. Men de får de inte när så få sjuksköterskor är specialistutbildade.
Erica Ohlsson och den fackliga kollegan Stina Folkesdotter Ek anser att länets psykiatri hamnat i en strykklass. De redovisar siffror på hur stor andel av divisioners och klinikers som är sjuksköterskor. Av sammanställningen (se faktaruta) framgår att psykiatrin är i en klass för sig: ingen division har så låg andel sjuksköterskor.
Vårdfacket redovisar också statistik som visar att bara hälften av sjuksköterskorna inom psykiatrin är specialistutbildade.
Ohlsson och Folkesdotter Ek talar om den kampanj som Vårdförbundet drivit sedan 2008. Det handlar om att få psykiatrin att anställa fler sjuksköterskor som har specialistutbildning.
– Problemet är att man inte vill ge dem högre lön när de genomgått specialistutbildning. Det måste man ändra på. Och se till att de får möjlighet att utvecklas, kanske forska, säger Erica Ohlsson.
Löneledande
Stina Folkesdotter Ek jämför läget i Norrbotten med det i Norge – där är sjuksköterskor inom psykiatrin löneledande. Folkesdotter Ek tycker att landstinget i Norrbotten borde ta efter den lönepolitiken. Hon motiverar det med att det är jobbigt att arbeta inom psykiatrin och att personalen därför borde få mer betalt än dem som arbetar på andra kliniker.
I det sammanhanget talar hon om de 14 miljoner kronor som divisionen betalade för stafettläkare förra året.
– Nog borde man värdera sjuksköterskor lika mycket. Det är extra viktigt med tanke på att 65 specialistutbildade sjuksköterskor inom vuxenpsykiatrin kommer att gå i pension under de närmaste åren. Därför måste man ha bra löner och bra arbetsförhållanden för att locka till sig kompetenta sjuksköterskor.
Samtidigt talar hon och kollegan Erica Ohlsson om hur personal tvingas utföra flera arbetsuppgifter som de inte har utbildning för. Där ingår att ställa diagnoser på de patienter som kommer in akut till sjukhus.
– Det finns också en grupp på fyra anställda, två sjuksköterskor och två personal med gymnasieutbildning, som bedömer olika provsvar. De ska bland annat avgöra om läkemedelsanvändning påverkat en patients njurar och/eller sköldkörtel. Och om medicineringen ska fortsätta.
– Är det god och säker vård? undrar Erica Ohlsson.
Få specialistutbildade inom psykiatrin
Bara var femte anställd inom länets psykiatri är sjuksköterska. Det innebär att psykiskt sjuka inte får en bra och säker vård. Det anser Vårdförbundet.
PÅ UNDANTAG. Psykiatrin har den lägsta bemanningen av specialistutbildade sjuksköterskor. Det drabbar patienterna, menar man på Vårdförbundet.
Foto: Linda Wikström
Fakta| Andel sjuksköterskor
n Hjärtintensiven: samtliga anställda
n Intensiven: nio av tio anställda
n Akuten: sex av tio anställda
n Barnintensiven: samtliga anställda
n Psykiatrin: var femte anställd
Källa: Vårdförbundet i Norrbotten
PÅ UNDANTAG. ”Psykiatrin har den lägsta bemanningen av specialistutbildade sjuksköterskor. Det drabbar patienterna”, menar man på Vårdförbundet.Foto: Linda Wikström
HÖGRE LÖN LOCKAR. ”I Norge är sjuksköterskor inom psykiatrin löneledande. Det systemet borde landstinget ta efter”, säger Vårdförbundets Stina Folkesdotter Ek.
PATIENTSÄKERHETEN
HOTAD. ”De flesta patienter som kommer till psykiatrin får inte träffa kompetent personal”, säger Vårdförbundets Erica Ohlsson.