Få sökande till Vård- och omsorgsprogrammet

På gymnasiebyn i Luleå startas enbart en klass på Vård- och omsorgsprogrammet till hösten. Något som beror på att få söker utbildningen. "Vi jobbar för att det ska bli fler som söker", säger Anna-Lena Hellström, enhetschef på kompetensförsörjningen vid Luleå kommun.

Det här året var det något färre som sökte gymnasieprogrammet Vård- och omsorg som förstahandsval i Luleå. Till de 28 plasterna sökte endast 22 elever.

Det här året var det något färre som sökte gymnasieprogrammet Vård- och omsorg som förstahandsval i Luleå. Till de 28 plasterna sökte endast 22 elever.

Foto: Alice Staaf

Luleå2022-08-15 11:00

Trots att det finns ett skriande behov av personal inom kommunens vård och omsorgsverksamheter, är intresset för undersköterskeyrket bland de blivande gymnasieeleverna oroväckande lågt. I år sökte endast 22 elever i Luleå in till Vård- och omsorgsprogrammet som sitt förstahandsval. 

Enligt Hellström är kommunen medveten om att programmet har få sökande. Samtidigt säger hon att de har ett gott samarbete med både gymnasiet och vuxenutbildningar i Luleå när det gäller Vård-och omsorgsprogrammet.

– Det finns någonting som heter Vård- och omsorgscollege, som är ett lokalt samarbete i Luleå. Vi är väl införstådda med att de har 28 platser på ungdomsgymnasiet och att det inte är så många sökande. Men både vi och de jobbar för att det ska bli fler som söker. Vi får också de som utbildar sig till undersköterska via vuxenutbildningen. 

För att locka fler att utbilda sig till undersköterska berättar Hellström att kommunen bland annat erbjuder praktikplatser, feriejobb och informerar i skolan.

– Det är ett långsiktigt arbete. Dels genom Vård- och omsorgscollege, det samarbete vi har där samt marknadsföra och försöka locka fler. Sen jobbar vi också internt med äldreomsorgslyftet som är regeringens satsning för att få fler utbildade.

Hur ser kommunens plan för kompetensförsörjningen ut?

– Den berör över lag att visa på våra jobb, vad de innebär. Och att vara ute och synas i sociala medier, på utbildningarna på LTU, i gymnasiebyn och när det är mässor för jobbsökande.

Finns det någon plan på att förändra arbetsvillkor och höja lönerna?

– Lönerna ligger ju bra till och det har jobbats med att höja lönerna under flera år. Men det är klart i jämförelse med vissa andra branscher så ligger de lågt, men jämfört med vissa andra så ligger vi bra till. 

När det gäller arbetsvillkoren samt de delade turerna, som är ett av arbetsskiften inom omsorgen, säger Hellström att kommunen arbetar för att göra det bättre. 

– Det handlar också om schemaläggning, där pågår arbete med att försöka få det bättre. Men man ska vara medveten om att när man söker till utbildningen, att det inte är ett dagjobb. Likväl som att det inte är det när man jobbar som sjuksköterska. Det är ett skiftarbete, där du jobbar dag, kväll och helg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!