Få platsar på äldreboende

Allt färre sjuka äldre får plats på äldreboende - det är för dyrt menar kommunerna. Grymt säger Socialstyrelsen.

Trygghet. Det finns äldre som vill bo hemma med hjälp men också många som vill in på äldreboende. Men de som önskar detta får allt färre möjligheter visar en rapport från Socialstyrelsen.

Trygghet. Det finns äldre som vill bo hemma med hjälp men också många som vill in på äldreboende. Men de som önskar detta får allt färre möjligheter visar en rapport från Socialstyrelsen.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-03-16 06:00

Det här visar Socialstyrelsens årliga rapport om läget i vården och omsorgen. En rätt dyster läsning för gamla och deras anhöriga kan tyckas.

Men i Luleå är man inte orolig för situationen som man löser med en intensivare hemtjänst och för framtiden en lättnad genom att flera trygghetsboenden kommer till.

Socialstyrelsens rapport visar att möjligheterna för de mest sjuka äldre att bo på äldreboende begränsats och allt fler bor då kvar hemma, trots omfattande vårdbehov. Den andelen har ökat från 67 till 74 procent under åren 2008-2013.

”Utvecklingen ökar kraven på att primärvården och hemtjänsten har en god beredskap. Sköra äldre som bor hemma läggs oftare in på sjukhus än de som bor i boende. Det är ett tecken på att vården och omsorgen i hemmet måste förbättras” säger Gert Alaby Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor.

I rapporten konstateras att bland alla över 80 år har andelen som bor på äldreboende minskat. Andelen med hemtjänst har legat rätt oförändrat med en ökning. ”En del vill bo hemma så länge som möjligt, andra skulle önska och behöva en plats.

Vi ringer och frågar Gert Alaby varför det ser ut som det gör, om det är ekonomiska skäl bakom:

– Ja jag skulle vilja säga att det är det huvudsakliga skälet. Kommunerna säger att det blir billigare att ha kvar de gamla hemma, att det är för dyrt att bygga boenden. Det blir tungt för anhöriga och hemtjänstpersonal att sköta dementa, det är grymt, säger Gert Alaby.

Vi kollade läget med verksamhetschefen för äldreomsorgen Gabriella Sjöström som har en positiv bild:

– Vi har ett bra beslut i kommunen där vi möjliggör tryggt kvarboende hemma som medför större självständighet och är hälsofrämjande.

De svårt sjuka som önskar en plats kan ansöka om en sådan och efter det sker en bedömning av behoven. Och inom kommunen pågår arbetet för att skapa en form för att minska sjukhusinläggningar:

– Det är ett arbete vi påbörjat, ett samarbete med närsjukvården, säger Gabriella Sjöström och nämner projektet Trygg hemma och Hemtagarteamet som viktiga pusselbitar.

I en enkät som Boverket gjorde bland landets kommuner under 2014 säger ett 80-tal kommuner att de har brist på platser i äldreboenden, än fler räknar med en brist på platser i äldreboendena om fem år. Gabriella Sjöström gör en bedömning:

– Jag skulle inte vilja säga att vi ser någon brist. Men visst, vi har toppar ibland och alltid en kö. Och framemot år 2018 så kommer vi att ha en topp av 80-åringar. Men det får vi ju följa noga. Den medicinska utvecklingen spelar in och att vi har en rad trygghetsboenden på gång säger Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!