Få länsbor får allergivaccination

Vård på lika villkor för hela befolkningen stämmer illa för länets pollenallergiker då det är få som vaccineras jämfört med övriga landet.

Fler allergologer. Enligt Astma- och allergiförundet behövs fler allergologer för att möta dagens och framtidens behov av allergivaccination, landstinget bör öronmärka och anslå pengar för att utbilda fler.

Fler allergologer. Enligt Astma- och allergiförundet behövs fler allergologer för att möta dagens och framtidens behov av allergivaccination, landstinget bör öronmärka och anslå pengar för att utbilda fler.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-04-20 08:00

Statistiken som kommer från Astma- och allergiförbundet visar att i Norrbotten är det endast 8 personer per 10.000 invånare som får allergivaccination mot svår pollenallergi. Jämfört med Halland så är siffran låg då det där handlar om 40 personer per 10.000 invånare. Tillsammans med Jämtland och Västernorrland tillhör Norrbotten bottenskiktet i förbundets undersökning.

Landstingsdirektören Mats Brännström säger att skälet till att det blir olika överlag är att bestämmandet över sjukvårdens utformning sker i varje landsting.

– Därmed också prioriteringarna över vad man gör. Det där är ju ifrågasatt och kritikerna menar att det borde vara statligt beslut så det blir lika överallt.

Nytt lagförslag

Orsaken till att det går att fatta olika beslut finns långt tillbaka i tiden.

– En gång i tiden när systemet gjordes så var man tvungen att utforma sjukvården olika beroendes på hur omständigheterna var lokalt. Då tänkte man inte på allergivacciner utan sjukhus och så.

Men påpekar han, det finns ett lagförslag i den nya patientlagen som ska gälla från första januari 2015 som säger att patienter har rätt att söka vård och få vård var som helst i landet, hemlandstinget betalar.

– Det här kommer till slut att innebära att Norrbotten till exempel också börjar vaccinera så att det blir mer lika över hela landet vilket också är syftet.

Ögon och näsa rinner

26-åriga Patrick Holvander vet vad det innebär att ha svår pollenallergi. Under pollensäsongen kan han vissa dagar bara vara ute i cirka 15 minuter sedan rinner båda ögon och näsa.

– Tabletter kan hjälpa ibland, annars får jag gå inomhus där vi har luftkonditionering. Det är allmänt jobbigt att vara pollenallergiker, särskilt då jag var barn. Det var inte mycket fotboll jag hann spela med kompisarna på 15 minuter, säger han.

Som tonåring fick han allergivaccination, hyposensbehandling, dock hjälpte det föga.

– Det jag tror gör skillnad är en kortisonspruta, jag ska få en nästa vecka. Jag åt kortisontabletter sommaren 2012 och det är en av de bästa somrarna någonsin. Kortison är visserligen inte bra för kroppen men om jag kan få en bra sommar så är det värt det, säger Patrick Holvander.

Om pollenallergi

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst. Hur svåra besvär man får beror på hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Det vanligaste är att man reagerar på björkpollen och gräspollen. De flesta blir hjälpta av de receptfria mediciner som finns mot pollenallergi, men en del kan få astma och behöver då få behandling av läkare mot den.

Besvären börjar för det mesta i skolåldern eller i tidig vuxen ålder, men brukar bli lindrigare med åren. Pollenallergi är ofta ärftlig, men behöver inte vara det.

Källa: Norrbottens läns landsting

Om allergivaccinering

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi i dag, men behandlingen fungerar inte för alla.

Allergivaccinering går ut på att man långsamt vänjer kroppen vid allergenet genom att spruta in små mängder av det i blodet. Behandlingen fungerar bäst för den som får en kraftig allergisk reaktion mot något enstaka allergiframkallande ämne, till exempel björkpollen.

Under sju till åtta veckors tid får man en spruta i veckan, därefter en spruta ungefär varannan månad under tre till fem år. I bästa fall har kroppen då vant sig vid allergenet och symtomen på allergin försvinner eller mildras betydligt.

Källa: Pollen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!