Få församlingar begraver på söndagar

I Norrbotten skedde över 2.600 jordfästningar under fjolåret. De stora församlingarna hade ett par hundra begravningar var. I Nilivaara var det däremot inte fler än fyra stycken 2006. Det visar Kurirens undersökning som omfattar samtliga 32 församlingar i länet. Vanligaste begravningsdagen är numera en fredag.

LULEÅ2007-11-01 01:45
Alla betalar sin begravningsavgift via skattsedeln. När en avliden ska jordfästas är det många saker att tänka på. Men ibland går inte allt att genomföra. Olika församlingar kan ha olika begravningsdagar exempelvis. I större städer söderut kan det vara väntetider på sex till åtta veckor. I somras blev det debatt när en dödssjuk mans önskan att få begravas en lördag avslogs. Mannen bodde utanför Piteå här i Norrbotten och hade vänner och släkt runt om i landet. Han ville att dessa skulle få möjlighet att bevista begravningen och ansåg att just lördag var den bästa dagen. Efter uppmärksamheten i media ändrade Norrfjärdens församling sitt beslut och önskemålet accepterades.Torsdagar ökar
Enligt Kurirens granskning är fredagar den mest efterfrågade dagen och lördagar tvåa. Torsdagar kommer alltmer. Förklaringen är i regel att de anhöriga, när de ändå samlats, vill hinna med att börja med bouppteckningen. Begravning torsdag och de nödvändiga kontakten med bank och olika myndigheter kan då ske dagen efter som är en vanlig vardag. Ibland är det tömningen av en lägenhet som ska klaras av. Människors önskemål är olika. I Arjeplogs församling är det aldrig någon som har efterfrågat en lördag medan den dagen är vanligast i Tärendö.För ett par generationer sedan var det knappast tal om något annat än söndagar. Femdagarsveckan fanns inte. Det var på söndagen som man var ledig från arbetet och gick i kyrkan. Samhörigheten var stor ute på landsbygden. Man gick nästan man ur huse i en by till en begravning som förrättades i anslutning till högmässan i kyrkan. Nu vill församlingarna helst inte ha begravningar under helgen. Dessutom har fackliga avtal för kyrkans anställda medfört reglerade arbetstider och rätt till övertid.Extra kostnad
För att ändå tillmötesgå önskemålen om helgbegravningar införde tre kyrkliga samfälligheter i södra Sverige avgifter, avslöjar Kyrkans Tidning. I Eskilstuna var prislistan 5.590 kronor för jordbegravningar, kremationsbegravningar 2.395 kronor och gravsättning av urna 725 kronor. Övriga platser med liknande avgifter var Jönköping och Borås. Detta var dock ett lagbrott. Dödsboet har rätt till begravningsgudstjänst och gravsättning utan avgift i den församling som den avlidne tillhör.Ingenstans i Norrbotten har det varit aktuellt med vare sig avgifter eller långa väntetider. - Vi kan använda alla veckodagar om det så behövs men på vintern är det vissa begränsningar. Det gäller att tina upp backen, till det har vi värmetråg, kommenterar Gotthard Nilsson, kyrkoherde i Jokkmokk, som har sju kyrkogårdar inom församlingen.- Den i Alkavaare är en vacker naturpark och ända från 1787, säger han.I Jokkmokk skedde 80 begravningar under 2006. I hela Norrbotten var det 2.644 stycken, enligt uppgift från de olika församlingarna. Statistiken är dock inte entydig. Vissa församlingar räknar in de borgerliga begravningarna, andra inte.
Fredag största begravningsdagenmåndag 2,4 procenttisdag 7,2 procentonsdag 10,8 procenttorsdag 20,4 procentfredag 30,1 procentlördag 26,5 procentsöndag 2,4 procentKälla: Norrbottens 32 kyrkliga församlingar har fått svara på frågan om vilken/vilka veckodagar som är mest önskade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om