Högskoleverket har sedan 2003 undersökt hur väl högskolestudenter lyckas få jobb 1,5 år efter examen. Den senaste undersökningen publicerades i december förra året och visade att åtta av tio som tog examen 2006/07 hade etablerat sig på arbetsmarknaden 2008.
Femte året
Nu har Svenskt Näringsliv för femte året genomfört en egen undersökning, som visar att 60 procent av de nyutexaminerade studenterna i Sverige fått ett kvalificerat jobb inom ett år efter examen.
Varför gör Svenskt Näringsliv den här rankningen?
- Vi vill ge vår bild. Vi vill ge näringslivets syn på vilka utbildningar som är viktiga, att man utbildar sig mot de behov som finns. Det finns en del utbildningar som inte leder till jobb, svarade Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv Norrbotten.
Han hade bjudit in media och företrädare för Luleå tekniska universitet till ett samtal om samverkan mellan näringsliv och universitet.
Inte bara leverantör
Universiteten har inte enbart i uppdrag att förse näringslivet med utbildad arbetskraft påpekade Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten vid LTU, apropå Nordströms kommentar om onödiga utbildningar.
- Man måste skilja på de studenter som läser program och de som läser för sin bildnings skull. Vi ska faktiskt också stå för något som är bildning, sade Inger Bergström.
Få praktikplatser
Jan-Olov Nordström talade om vikten av samverkan med näringslivet och att företagarna anser sig ha svårigheter att få tag i personal. Universitetets representanter påtalade svårigheter att få tillräckligt många praktikplatser till alla sina studenter och då helst i närheten av Luleå, så att studenterna inte drabbas av dubbla boendekostnader.
- Där välkomnar vi verkligen att näringslivet hör av sig, sade Lena Rantakyrö.
Svenskt Näringslivs undersökning kan bidra till att examinerade från LTU väljer att flytta från Norrbotten påtalade Inger Bergström. I sökverktyget på webben ingår bland annat parametern "högst lön".
- Där bidrar ni med er undersökning till att de flyttar. Vi vet att vi har en lägre lönebild i Norrbotten, sade Inger Bergström.
Halften får jobb
Lägre levnadsomkostnader i Norrbotten jämfört med Stockholmsregionen är en fördel för länet, men någon sådan parameter finns inte med i sökverktyget.
Svenskt Näringslivs undersökning bygger på telefonintervjuer med 8.096 personer som tog examen under juli 2009-juni 2010. Det motsvarar 37 procent av de examinerade i landet.
60 procent har svarat att de har fått ett kvalificerat jobb. För LTU är andelen studenter som tycker sig ha fått ett kvalificerat jobb 49 procent. Det framgår inte hur många studenter från LTU som besvarat undersökningen.