Det byggs men framförallt ska det byggas – Kurirens sammanfattning av alla kommande bostadsbyggen visar på en mängd projekt i Luleå.
Då har vi inte räknat in mer visionära planer som Munkeberg strand, Hertsöheden och Östra strand. Inte heller Kronandalen trots att den första etappen, mellan 300-400 bostäder, ska bjudas ut som markanvisning till hugade exploatörer.
Men bara de projekt där exploatören konkretiserat bygget och bestämt sig för att försöka genomföra det. Och där kommunen börjat planlägga därefter.
Läs mer: Här byggs nya bostäder
Då finns det ändå massor av projekt men som någon vi talat med noterar: "det kommer inte att bli många lägenheter klara detta år".
2016 blir HSB:s lägenheter på Lövskatan klara. Detsamma gäller Galärens trygghetsboende i centrum och etapp två av Radiomasten. Till det ska läggas runt 100 småhus på Hällbacken och ute i byarna. Samt de 290 student- och forskarlägenheter som just nu byggs vid universitetet. Där blir hälften klara i höst.
Men annars är det lite som det brukar vara med bostadsbyggandet i Luleå – det ska ta fart. Snart.
– Vi vet att vi har en svacka 2015 och 2016, så är det. Vi får betala ett pris för att vi ligger efter med VA-investeringarna. Och det får effekter på befolkningsutvecklingen, säger kommunalrådet Niklas Nordström.
Han pekar dock på 2014 som ett bra år och att det ser betydligt bättre ut 2017-18.
Kan det bli för mycket?
– Inte den närmaste tiden. Vi får tydliga signaler från arbetsgivare att bostadsbristen är en hämmande faktor för dem vid rekryteringar. Det finns ett uppdämt behov som också kommer att sätta fart på flyttkedjan, säger Nordström.
Han pekar dock på att det finns luft i Lulebos kö och att alla överraskades av det svaga intresset för de extra studentbostäder som kommunen och LTU tog fram i samverkan med hotell Nordkalotten.
Andreas Lind är chef på näringslivsavdelningen på länsstyrelsen. Där följer man Luleås byggande med intresse. Lind menar att Luleås tillväxt är viktig och att bostadsbyggandet är en nyckel för utvecklingen.
– Luleå har verkligen spänt bågen med 10 000 nya Lulebor och det välkomnar vi. Men den viktigaste frågan är ju: när får Luleåbon nyckeln till sitt nya hem? Det är viktigt att planer realiseras och mycket pekar på att bostadsbyggandet kommer igång. Men planer är en sak och verkligheten en annan, säger han.
Han betonar dock att länsstyrelsen tror att Luleå klarar utmaningen trots nedgången i år.
– Luleå har under lång tid begränsad sin egen tillväxt genom att inte bygga tillräckligt och nu har man planer för en mer offensiv bostadssatsning. Vi känner oss relativt trygga med att Luleå nu kan växa i den utsträckning som man vill växa, säger Lind.
Det finns mer som utelämnades i gårdagens publicering:
Riksbyggen letar projekt i Luleå men har inget konkret att berätta nu. Men ambitionen är att bygga cirka 50 nya bostäder per år i Luleå berättar Roland Askebrand på bolaget.
Och bostadsrättsföreningen Gripen 17 på Köpmangatan vill bygga ett nytt flerbostadshus i sex våningar på en obebyggd tomt på sin fastighet, 18 lägenheter.
Galären vill också fylla ett tomrum, nu på Varvsgatan i kvarteret Gersen. Även här talas det om 18 lägenheter.