Det är det 150–200 meter höga reduktionstornet som kommer att synas vida omkring om Hybrits demonstrationsanläggning placeras på Svartön. Trots höjden är F21 positivt till en etablering.
– Vi har ställt oss positiva till demonstrationsanläggningen, men det kommer att påverka oss, säger flottiljchefen Claes Isoz.
F21 har inga invändningar mot en placering i Gällivare. F21:s ställningstagande innebär inte per automatik att Försvarsmakten kommer att ha samma inställning tillägger Claes Isoz. Flera andra remissinstanser inom försvaret ska yttra sig.
– Vi finns tillsammans med Luleå kommun och samhället i övrigt, det är något som vi prioriterar. Sedan får man ha förståelse för att Försvarsmakten har andra perspektiv. Det är inte bara vad vi tycker som blir tongivande, säger Claes Isoz.
Försvarsmakten brukar vara mycket restriktiv med att säga ja till höga byggnader. Ett färskt exemplet är ackumulatortanken som Luleå energi ska bygga på Aronstorp. Höjden bantades från 70 till 44 meter, sedan Försvarsmakten yttrat sig om planerna.
– Vi har definierat ett antal riksintressen som är av vikt för oss, där är vi restriktiva mot att ha några former av byggnationer på höjden.
Svartön och Hertsöfältet som är aktuella för Hybrits demonstrationsanläggning ligger inom ”Område med särskilt behov av hinderfrihet” och ”Stoppområde för höga objekt” samt inom ”Område för väderradar” och ”MSA-område”.
F21 förordar alternativ 1 i Luleå, med hänsyn till avstånd till befintlig visuell inflygningsväg till Kallax flygplats.