F 21-chefen andas ut
Drygt 600 anställda på F 21 kan andas ut - flottiljen är räddad. Pustar ut gör även flottiljchefen. - Det känns väldigt bra, säger Lars Jäderblom. Besparingarna görs nu i stället på materiel.
Foto: Roland S Lundström
Han säger att det låg i luften att något skulle hända, att politikerna och de försvarspolitiska analytikerna behövde tänka till en gång till. - Det fanns all anledning att vi skulle få mer tid på oss att förfina förslagen, säger han. Men det finns fortfarande saker som oroar Jäderblom. Dels kommer de 2,2 extra miljarder som nu ska förstärka förbandsverksamheten och de internationella insatserna att tas från kontot för nya materiel och dels går F 21 sedan länge på sparlåga. - Jag kan inte säga något om detta men kan misstänka att besparingarna får stora konsekvenser för materialsidan. Men jag vet inget rent konkret. När det gäller vår verksamhet så ligger vi just nu på knappt halva flygtiden och det är inte tillfredsställande, vi behöver öka vår volym väsentligt. Jag skulle vilja se att vi kom upp i 5.500 flygtimmar, alltså i full flygtid, säger Lars Jäderblom. Måste få mer flygtid
F 21-chefen menar att det är nödvändigt, inte minst av säkerhetsskäl, att piloterna får mer flygtid. Han påminner även om att värnpliktsutbildningen på flottiljen också har "en väldigt låg volym" just nu. Där ska tilläggas att det finns planer inom flygvapnet att koncentrera all värnpliktsutbildning till Linköping. Därför finns det, trots lördagens positiva besked, en hel del frågetecken kvar att räta ut för F 21. Överste Jäderblom vill inte sia om om framtiden. - Det slår ju ganska friskt mellan vad regeringen säger och vad oppositionen vill i försvarsfrågan just nu, säger han. Rolf Gunnarsson (m) är alliansens talesman i försvarspolitiska frågor samt vice ordförande i försvarsutskottet. Han tar Jäderbloms synpunkter på största allvar. - Säger en förbandschef, dessutom chefen för F 21, att man ligger på gränsen och under till vad som krävs av säkerhetsskäl, ja då måste vi vara lyhörda, lyssna och ta det på allvar. Det finns ju orosmoln både när det gäller Jas- och helikopterpiloterna, får de tillräckligt med flygtid och träning? Dessa verksamheter ska inte i närheten av den gränsen, det är inte någon vettig verksamhet. Man ska ligga klart över, säger Gunnarsson. Gunnarsson vill inte gå in på hur besparingarna på materiel ser ut eller vilka effekter de får på försvarsindustrin. - Det blir ett antal projekt som bantas, minskas ned eller helt tas bort men det är inte en fråga för politikerna, det är en fråga för försvarsdepartementet, säger han. Mikael Östlund är pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors. - Vilka projekt som drabbas av detta kommer att presenteras i samband med att budgeten läggs fram i slutet av september, inte förr, säger Östlund. Han betonar dock att det rör sig om långsiktiga projekt som inte för någon omedelbar effekt på verksamheterna på förbanden.
Fakta/ Lördagens utspel
De fyra partiledarna i den regerande alliansen har i ett gemensamt inlägg i Svenska dagbladet lovat mer pengar till förbandsverksamheten och internationella insatser.
Det handlar om 2,2 miljarder kronor extra räknat från 2006, en nivå som nås 2011. I stället bantas utgifterna för materiel med drygt 2,3 miljarder kronor.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!