Extrem brandrisk i länet

? Respektera eldningsförbudet! Det är mycket torrt i markerna i hela länet, säger insatsledaren Mats Carlsson på Luleå räddningstjänst. Under tisdagen uppkom flera bränder i länet.

LULEÅ2006-08-09 06:00
- Man kanske bara ska tillåta snus i skogen just nu, säger Mats Carlsson skämtsamt på frågan om man till eldningsförbudet borde lägga ett förbud mot rökning i skog och mark.
Men bakom skojet så ligger det allvar. Det är så extremt torrt i markerna just nu så att det är väldigt lite som behövs för att en brand ska starta.
- Jag tror inte att någon bränner medvetet, men det kan vara så att man eldat och trott att man släckt ordentligt, men vad man kanske inte förstår är att en brand kan fortsätta under mark, säger Mats Carlsson som uppmanar alla som vistas i skog och mark och även hemmavid att verkligen respektera eldningsförbudet som lades förra helgen.
Att använda en engångsgrill är tillåtet, förstås även det under försiktigt handhavande.
- Har man tillgång till vatten så går det bra, man släcker grillen efter att man använt den och tar med sig resterna hem, säger insatsledare Mats Carlsson.
I det besvärliga torkläget som råder med små brandhärdar som uppträder lite varstans samarbetar alla tillgängliga brandkårer, uppemot tio instanser på tisdagseftermiddagen.
F 21:s räddningshelikopter sattes också in vid en brand i Tällviksberget, Niemisel för att vattenbomba den oländigt belägna brandhärden.
Vid 17-tiden på tisdagen hade SOS alarmering totalt sju inrapporterade bränder i tämligen omfattande storlekar.
Medan Kuriren talade med SOS-operatören larmades en åttonde brand in, den var belägen i Holsvattnet, Bodens kommun. Andra platser som drabbats var Björkberget i Harads, Rosviksbodarna, Vidsel, Råneå/Vitåfors, Tällviksberget/Niemisel med flera platser.
- Flera av bränderna ligger inom Boden-Råneå-området, förklarade SOS-operatören som tillsammans med sina kollegor hade en mycket stressig arbetssituation på tisdagseftermiddagen.
Läs mer: <BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1255511&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Inget regn på 18 dagar</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1255521&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Odlarna tvingas vattna<BR></A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om