De senaste åren har det blivit allt tuffare för kommunen och regionen att kunna fylla behovet av sommarvikarier. Kommunalt handlar det om ett behov på mellan 600 och 700 sommarvikarier inom vård och omsorg. Rekryteringen startade i slutet av januari och just nu meddelar Anna-Lena Hellström, enhetschef kompetensförsörjning socialförvaltningen, att det fortfarande är ett tufft jobb men att det, trots allt, ser bättre ut än inför förra sommaren.
– Det är en bra sammanfattning. Den som inte sökt sommarjobb än rekommenderar jag går in redan i dag och söker på vår sommarjobbsannons. När vi jämför med samma tidpunkt i fjol har vi fått fler ansökningar i år men vi behöver fortfarande många fler sökande till våra sommarjobb. Vi tror och hoppas att vi lyckas anställa tillräckligt många sommarvikarier även denna sommar. Precis som i fjol arbetar våra olika verksamheter även med olika organisatoriska lösningar som kan lösa en del av utmaningen, exempelvis möjlighet att ha en servicegrupp inom hemtjänsten, konstaterar Anna-Lena Hellström.
Förra året erbjöd kommunen 5 000 kronor extra till de sommarvikarier som jobbade hela semesterperioden (inom vård, stöd och omsorg). Detsamma kommer att gälla även för sommaren 2024, avslöjar Hellström.
Är du orolig för hur utfallet ska bli?
– Det går aldrig att vara helt lugn i det här, det har jag lång erfarenhet av, men vi måste ju få ihop det. Och vi brukar till slut få det att fungera, trots allt.
Region Norrbotten väljer även de att fortsätta med samma koncept av satsningar som genomfördes under sommaren 2023. Något som regionrådet Ulrika Sundquist bekräftar.
– Ja, det finns möjlighet för verksamheterna att erbjuda sommarförmåner och det är samma upplägg som förra året.
Hur ser utfallet ut, går det att säga redan nu?
– Sommarrekryteringen pågår fortfarande och därför är det ännu för tidigt att säga i vilken utsträckning dessa kommer att utnyttjas. Planering och rekryteringsprocessen brukar pågå till minst en bit in i maj månad, konstaterar Ulrika Sundquist.
Inför sommaren 2023 så erbjöd region Norrbotten, exempelvis, dubbelt ob-tillägg för kvällar, helger och nätter och 25 000 kronor per flyttad arbetsvecka under semesterperioden. Detta innebär en ”bonus” på totalt 100 000 kronor för fyra veckors flyttad semester.
Det finns dock ingen garanti att den framflyttade ledigheten blir av, eller sammanhängande.