Extra: Ny Luleårestaurang i konkurs

Mindre än ett år efter starten har Varvet Deli & Dine gått i konkurs.Bakom konkursen ligger dålig lönsamhet för restaurangen men även dålig lönsamhet i ett annat bolag kopplat till moderbolaget.

Foto: Frida Heikki

Luleå2018-05-24 13:00

Det var för mindre än ett år sedan, i juli 2017, som Varvet Deli & Dine slog upp portarna i det nya Teliahuset.

– Det är spännande, jag tror det kommer bli en hit, sade en av delägarna Magnus Blomqvist i samband med öppningen.

Men nu, mindre än ett år senare, står det klart att bolaget bakom satsningen på Varvet, Kustklubben AB, ansökt om konkurs.

– Det är supertråkigt, verkligen en tråkig dag i karriären. Varvet är en jättefin restaurang som är nystartad och vi har knappt haft öppet ett år. Nä, det är skittråkigt, säger Fredrik Sidevärn, en av ägarna.

Restaurangen har inte fungerat som de önskat ekonomiskt sett men bakom beslutet att försätta Varvet i konkurs ligger även en annan satsning. För snart två år sedan klev Fredrik Sidevärn och hans kompanjoner in i Hotell Kittelfjäll där de drivit hotellet, restaurangen, baren, campingen och stugförmedlingen.

Även detta bolag, Kittelfjäll Horeka AB, har i onsdags ansökt om att försättas i konkurs.

– Under de två åren i Kittelfjäll har vi verkligen slitit med att få lönsamhet och har skjutit till stora belopp för att få det att fungera men förutsättningarna har inte funnits där uppe.

Planen var att avveckla bolaget utan konkurs men på grund av olika omständigheter har detta inte lyckats, berättar Fredrik Sidevärn.

Stora summor har lagts in i projektet.

– Eftersom det är en koncern så får det följdeffekter och det drar med sig Varvet i fallet. Restaurang Varvet har inte heller nått lönsamhet och motsvarat de förväntningar som varit och tyvärr blir det på det här sättet.

Konkursansökan för bolaget bakom Varvetrestaurangen visar att skulderna uppgår till drygt en halv miljon kronor där leverantörskulder är den största delen.

Vid Varvet Deli & Dine påverkas tre anställda av konkursen.

De två konkursade bolagen är dotterbolag till Birghir AB där ytterligare två bolag finns som hanterar restaurang- och kaféverksamhet.

Det handlar om etablerade Luleåverksamheter, Bistro Norrland och Börje Olsson.

Nu handlar det om att kraftsamla på dessa i stället.

– Vi har sett att vi måste fokusera på Börje Olsson och Bistro Norrland, det är de stora verksamheterna. Det står för 80 procent av vår verksamhet så det är det vi måste lägga fokus på och inte riskera någonting, säger Fredrik Sidevärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om