Videon är inte längre tillgänglig
Onsdagskvällens kraftiga explosion kunde ha blivit värre. I bilen fanns två acetylentuber som aldrig sprängdes. Detta trots den kraftiga explosionen för övrigt och trots att de befann sig i det eldhav som följde.
De två tuberna sköts sönder av polisen senare på kvällen och brann långsamt upp när gasen läckte ut.
Så fungerar gastuber förklarar brandingenjör Sofi Bergström – antänd gas som läcker ut brinner stilla. Det är därför man kan stoppa en sådan eld genom att stänga ventilen, om man törs. Det var därför polisen sköt hål i tuberna.
– Så när man skjuter hål på tuberna blir det en tryckavlastning för gasen i tuben, säger hon.
För en sluten tub i en eld är en osäkrad bomb. För eller senare får värmen innehållet att utvidga sig och explodera.
– Ja, det gäller alla tryckkärl som innehåller gas. Det blir till sist för trångt i flaskan, säger Sofi Bergström.
Det är svårt att säga när det sker och vid vilken temperatur varierar. Det beror bland annat på hur mycket gas det finns i tuben. Innehållet är dessutom oftast flytande.
Acetylen är väldigt brandfarligt men de tuberna sprängdes alltså inte när bilen flög i luften eller i branden. Vad var det då som small?
– Det vet vi inte, säger Sofi Bergström.
Enligt uppgifter till Kuriren var det inte en gastub i bilen som exploderade. Men Sofi Bergström vill inte kommentera de uppgifterna.
– Det är polisen som utreder explosionen och de som svarar på frågor om den, säger hon.
Åklagare är inkopplad då det finns misstanke om allmänfarlig vårdslöshet alternativt arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Utredningen leds av kammaråklagare Stig Andersson i Östersund.