Snart drar vårens alla bröllop igång och det blir högtryck i butikerna som säljer festkläder.
– Högsäsongen börjar nu efter påsk. Maj är vår största månad, säger Olov Stenlund som driver klädbutiken Vi tre i Luleå.
Han har många bröllopsgäster i butiken och får ständigt frågor om klädkoder.
– Den vanligaste är klädsel kavaj. Då tror många att det räcker med en vanlig udda kavaj, men det innebär mörk kostym för killar. Under senare år skriver många mörk kostym för att vara extra tydlig, men ursprungligen betyder klädsel kavaj mörk kostym. Kostym är när byxa och jacka är i samma tyg, som en dress. Ska man vara petnoga så innebär klädsel kavaj en blå, grå eller svart kostym med vit skjorta och svarta skor, säger Olov Stenlund.
– Därefter kommer smoking, det är en partydress för nyår, casino eller mingel. Man har aldrig smoking på en sittning. Nästa steg är högtidsdräkt, det innebär frack, folkdräkt, kolt eller mässdräkt om man är militär.
Varför finns det klädkoder?– För att ingen ska känna sig obekväm eller malplacerad, underklädd eller överklädd. Det är ett sätt att underlätta för gäster som går på en stor tillställning. Det handlar också om respekt för den som arrangerar festen och som bestämt sig för en viss nivå. Men bröllop har blivit allt mer uppsluppet, man får känna av helt enkelt. Ofta känner man dem som bjuder in och vet ifall de är petnoga, säger Olov Stenlund.
Hur fel är det att avvika från en klädkod?– Det händer naturligtvis ingenting, jag tror inte att någon säger något eller tittar snett. Men om någon nu bjuder in till mat och fest kan man som gäst bjuda till genom att hjälpa dem sätta nivån för hur elegant de vill ha det, säger Olov Stenlund.
Eva-Britt Larsson är säljare på Hanzéns i Luleå och har 29 års erfarenhet av klädkoder.
– Kavaj innebär för tjejer en enklare klänning, jag föredrar klänning framför kjol och topp. Förr var längden viktig, men nu är det 2018 och det är inte lika noga, säger hon och fortsätter:
– Det viktigaste att tänka på är att man som bröllopsgäst inte får bära svart eller vitt. Att man inte skulle få ha rött är en gammaldags regel. Jag tycker att man kan ha rött, rött finns i så många fina nyanser.
Mörk kostym innebär lite striktare klädsel och står det frack så är det aftonklänning eller långklänning som gäller, menar Eva-Britt Larsson.
Vad ska man göra om man är osäker på koderna?– Fråga någon som kan! Det blir mer personligt och du kan få hjälp att hitta det du passar i. Oftast läser man om klädkoder på internet som är efter en särskild mall. Men du vill ju hitta det du själv passar och trivs i, säger hon.