Expertens råd: Satsa på fast avtal

Här är expertens råd.– Om du har ett rörligt elavtal är det rätt tid att binda för en längre tid, säger Bo Hesselgren, chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Luleå2013-10-05 06:00

Konsumenternas elrådgivningsbyrå drivs med stöd av bland annat Konsumentverket, Energimyndigheten och branschorganisationen Svensk Energi.

–  De bundna prisavtalen ligger i dag på en historiskt bra nivå, förklarar Hesselgren. För två månader sedan var priset rekordlågt. Sedan dess har det stigit något, men fortfarande måste man söka sig sex-sju år bakåt i tiden för att hitta ett lika lågt elpris.

"Skaffa dig ett långt avtal"

Konsumentrådgivare Johan Sundberg på Luleå kommun är inne på samma linje.

– Mitt råd är att skaffa ett avtal och helst med fast pris över lång tid. Håll inte på att spekulera i jakten efter det bästa elpriset. För ett vanligt hushåll med exempelvis fjärrvärme handlar om småpengar jämfört med att äga en bil eller ens priset för den mat som vi kastar bort, säger Sundberg.

Stigande elpris

Det rörliga elpriset bestäms på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Priset kan variera under året och brukar generellt vara lägst under sommaren för att sedan stiga under hösten och vintern.

Den senaste månadens prisökning förklaras av en lägre nivå i vattenmagasinen samt driftstörningar i landets kärnkraftsverk.

– Elpriset påverkas så fort det uppstår en osäkerhet på elmarknaden, säger Bo Hesselgren. Det är omöjligt att sia om den framtida prisutvecklingen. Det kan stiga ytterligare, men å andra sidan låg priset på ungefär samma nivå under hela förra vintern.

Så får du lägsta elpriset

1) KOLLA DITT ELAVTAL. Om du inte aktivt gör ett eget val blir du automatiskt tilldelad ett elhandelsföretag och får ett tillsvidarepris. Det är oftast marknadens dyraste - ibland 30 procent dyrare än det billigaste alternativet. Cirka 800.000 svenskar har i dag ett tillsvidarepris.

2) JÄMFÖR PRIS. Kontrollera när ditt avtal löper ut för att undvika eventuella skadeståndskrav. Du kan sedan jämföra elpriser kostnadsfritt via www.elpriskollen.se eller www.elskling.se.

3) RÖRLIGT ELLER FAST? Ett fast avtal innebär att det överenskomna priset gäller över en bestämd tidsrymd. Ett rörligt elpris följer prisutvecklingen på elbörsen. Vad som är det billigaste alternativet varierar. 2011 var fast pris bättre. Förra året var rörligt mer fördelaktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om