"Din boränta ska sänkas lika mycket som styrräntan"

Räntorna är på väg ner men nöj dig inte med vad du får utan förhandling. Snitträntan är utgångspunkten och banken bör sänka din ränta lika mycket som Riksbanken sänker styrräntan.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ger sina bästa tips inför din förhandling med banken.

Frida bratt, sparekonom Nordnet.

Frida bratt, sparekonom Nordnet.

Foto: Pressbild

Luleå2024-11-24 19:00

Riksbanken har sänkt styrräntan vid flera tillfällen i år, senast gjordes en dubbelsänkning med 0,5 procentenheter och fler sänkningar är att vänta. Styrräntan, som nu är 2,75 procent, påverkar framför allt de rörliga tremånadersräntorna som i dag ligger på 3,5 procent i snitt.

– Men det gäller att hålla koll på sin bank. Den rörliga räntan bör sänkas lika mycket som styrräntan. Bankernas marginaler har ökat och även om de inte höjde räntan lika mycket som de hade kunnat i ränteuppgången så tog bankerna igen det på inlåningen, alltså på pengar som kunderna satte in på sparkontot. 

Frida Bratt tror att snitträntan för tremånadersräntan kommer att gå ner till tre procent under nästa år och att de långa räntorna nu bottnat.

– De längre räntorna har sprungit före och är just nu lägre än den rörliga räntan. Om man väljer att binda räntan på en längre period behöver man ställa sig frågan ifall man kommer att bo kvar under de åren. Att bryta upp i förtid kostar pengar.

Oavsett vilken bindningstid du väljer ska du förhandla om din ränta, du får inte en bra ränta per automatik. Frida Bratts bästa tips:

*Det är lätt att känna sig liten gentemot banken, särskilt som förstagångsköpare. Boosta upp självkänslan! Kom ihåg att bankerna vill ha dig som kund och var förberedd inför förhandlingen. Strunta i listräntorna, det är snitträntorna som är intressanta. Jämför olika bankers snittränta. Erbjuder banken dig en högre ränta än snittet så ska de kunna förklara varför.

*Håll fram argument som att du är en lönsam kund för banken. Du har ett stort lån som banken tjänar bra med pengar på. Därför bör du kunna få en bättre ränta. Håll fram att du är en trygg kund med stabil inkomst och banken kan lita på att du betalar ränta och amortering. Banken gillar trygghet.

*Var beredd att byta bank om någon annan ger dig bättre villkor. Kolla runt bland olika aktörer och fråga om din egen bank kan matcha buden. Det är inte krångligt att byta bank och du behöver inte flytta alla affärer till samma bank. Det går bra att ha sparande och lönekonto hos en bank och bolån hos en annan.

*Att begära ut ett amorteringsunderlag är en tydlig signal till banken att du är beredd att byta till en annan långivare.

*Gå igenom villkoren en gång om året och ränteförhandla på nytt när din årliga rabatt går ut. Missar du det kan du automatiskt hamna på den dyra listräntan.

Fakta räntor

*Styrräntan är den ränta som styr till vilka räntor bankerna kan placera och låna pengar i Riksbanken. Bankernas in- och utlåningsräntor i Riksbanken påverkar i sin tur bankernas räntor på lån och sparkonton. 

*Boräntan för ditt lån är kostnaden till banken för att de lånar ut pengar till dig. Det är en avgift som ligger på olika många procent beroende på hur ditt lån ser ut. 

*Du väljer vilken löptid du vill ha på räntan. Rörlig ränta sätts om var tredje månad. En bunden ränta är samma under hela räntebindningsperioden. Du kan binda räntan på mellan 1 och 10 år.

*Amortering betyder avbetalning på lånet. Lånets storlek minskar när du amorterar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!