Varje höst sedan flera år tillbaka föreläser Ingmar Andersson i en fullsatt aula på Luleå tekniska universitet. Ämnet är studieteknik, hur man studerar på ett optimalt sätt.
–Jag tror att man kan förbättra sig rätt mycket om man har en medveten teknik, säger han och menar att både gymnasieelever och studerande på högre nivå har nytta av teknikerna.
Att studera går oftast ut på att tillgodogöra sig kunskaper från böcker. Ingmar Andersson menar att många gör misstaget att läsa kursböcker på samma sätt som de läser skönlitteratur, det vill säga från pärm till pärm.
–Kursböcker ska man läsa på ett lite annat sätt. Titta på innehållsförteckning och sammanfattning, gärna innan den första lektionen.
Vi har olika sätt att lära in ny information. Det kallas att vi har olika lärostilar, en del lyssnar in bättre medan andra läser in bättre. Ingmar Andersson menar att ungefär 20 procent föredrar att lyssna in information. De personerna bör ta vara på föreläsningar och diskutera i grupp.
–Frågar man om någon läser högt eller tyst brukar man märka vad de har för lärostil. De som gillar att läsa högt vill oftast lyssna in.
Repetition är också något som är väldigt viktigt, menar experten. Det är inte heller särskilt tidskrävande. Han menar att efter en förmiddag med studier så bör man skumma igenom rubriker och anteckningar för att få in alla intryck en gång till.
–Repetera innan du glömt, inte efter att du glömt. Det kan man göra på morgonen också när man studerat på kvällen. Detta tar fem minuter och du kan göra det medan du borstar tänderna, säger Ingmar Andersson.
Studieteknik kan också vara rent praktiskt. Ligger du i soffan och pluggar? För vissa kanske det är bästa sättet, men många riskerar att somna. Ingmar Andersson rekommenderar inte heller att man sitter ned och studerar.
–Jag står och läser. Om man sitter och känner att man måste ta en kaffe hela tiden för att hålla sig vaken, ja då kanske det är bättre att ställa sig upp. När jag var student köpte jag ett klaffbord på Ikea. Sedan stod jag upp och läste hela min studenttid.
Studiegången bör också planeras. Hur lång tid får det ta att läsa ut kursboken? Klista in post-t-lappar med datum. Ha delmål och plugga inte in allt i sista sekunden.
–Jag rekommenderar att göra en tidsplan. Annars blir det lätt hemska nätter innan en tenta. Det går säkert att klara sig ändå men jag tror inte att man blir så lycklig i längden.
Vad gör man om motivationen tryter då?
–Det är A och O egentligen med motivationen. Men om man förstår vad man läser och får en djupare insikt är det mesta kul.
Den 12 september föreläser Ingmar Andersson på Luleå tekniska universitet.