Experten: "Unika möjligheter för Norrbotten"

Stora vinster kan finnas i potten – om korten spelas rätt. "När man pratar om digitaliseringen som "industri 4.0" så är det här i någon mening 5.0", säger Pär Weihed, professor på LTU.

"När man pratar om digitaliseringen som "industri 4.0" så är det här i någon mening 5.0. Nu skapar man värde av hållbarhet", säger Pär Weihed, professor i malmgeologi och prorektor på LTU.

"När man pratar om digitaliseringen som "industri 4.0" så är det här i någon mening 5.0. Nu skapar man värde av hållbarhet", säger Pär Weihed, professor i malmgeologi och prorektor på LTU.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2020-11-24 11:39

På måndagen offentliggjorde gruvjätten LKAB planer på Sveriges kanske största industriinvestering genom tiderna. Till en kostnad av uppåt 400 miljarder kronor på 20 år ska man överge järnmalmspellets för järnsvamp och sänka koldioxidutsläppen med två tredjedelar av vad hela Sveriges släpper ut.

Pär Weihed, professor i malmgeologi och prorektor på Luleå tekniska universitet, säger att det är radikal förändring, att Norrbotten blir "en systemdemonstrator för ett fossilfritt samhälle".

– Nu skapar man värde av hållbarhet. Det är fantastiskt roligt att se att basindustrin tar täten i omvandlingen, säger han.

Weihed tror att bytet från kol till vätgas öppnar för bränsleceller, som omvandlar bränsle till elektricitet, till exempel i fordon. Han ser "unika möjligheter för Norrbotten", även Västerbotten med batterifabriken Northvolt, eftersom malm, skog och vatten driver omställningen.

Man han ser också att covid-19 satt upp självförsörjning på agendan.

– Många av de kritiska metallerna som ska möjliggöra den gröna omställningen finns här så vi skulle kunna trygga hela värdekedjan från råvara till färdiga produkter.

Metaller som används i batterier, solceller och vindkraftsverk.

– Sällsynda jordartsmeteller finns uppe på slamdammarna hos LKAB. Det prospekteras vanadin och Mertainen är en förekomst med högt innehåll. Kobolt produceras inte nu, men finns i Aitik till exempel, och det prospekteras efter litium. Ingen annanstans i Europa har man samma förutsättningar.

Kommer det att bli elbrist?

– Vårt regionråd Nils-Olov Lindfors har varit tydlig i debatten om att det inte är en självklarhet längre att det i norra Sverige ska skapas elöverskott som går på stamnätet söderut, utan den el som produceras här kanske kommer att konsumeras här.

LKAB beräknas kräva en tredjedel av elen som produceras idag. Med andra tunga industriinvesteringar, som Hybrit, kommer överkapaciteten "ätas upp".

– Ska vi dessutom elektrifiera samhället i stort med transporter och allt vad det innebär så kommer det inte bli något jätteöverskott, den saken är klar. Men med energimixen vi har här uppe, med vattenkraft och gigantisk utbyggnad av vindkraft, kan norra Sverige bli en vinnare om man spelar korten rätt, säger Weihed.

– Men det är inte självklart att det blir någon energi över att skicka söderut, tillägger han.

5 vinster för Norrbotten

1. De globala koldioxidutsläppen minskas med 35 miljoner ton per år, motsvarande två tredjedelar av Sverige utsläpp.

2. Ett par tusen jobb skapas årligen, och LKAB:s förhoppning är att dubbla omsättningen till 2045.

3. Teknikskiftet öppnar för att använda vätgas även på andra områden, till exempel vätgasbilar i transportsektorn.

4. Nya företag kan etablera sig i Norrbotten för att det är god tillgång på el.

5. Kritiska metaller som används till exempel i batterier och solceller kan utvinnas lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!