Jalle Svanberg anser att det även i Norrbotten borde vara tillåtet med mer bebyggelse i områden nära vatten och hänvisar till att det bland annat i Stockholms skärgård och i Mälardalen byggs betydligt mer på sådana platser. Men Giedre Jirvell, advokat och rättsexpert inom strandskydd, påpekar att det bara på landsbygden och inåt landet som det är lättare att få dispens, och att i övriga högexploaterade områden är lika restriktivt.
"Lagstiftningen före 2009 års reform var inte lika tydlig, varför det var enklare att meddela dispenser. Bedömningar på kommunal nivå kan skilja sig åt bland annat på grund av bristfällig kompetens, men kommer man upp i länsstyrelserna och mark- och miljödomstolarna sker prövningarna i princip lika restriktivt över hela landet", skriver advokaten.
Däremot har det enligt henne byggts bostäder och fritidshus som omvandlats till året om-bostäder i Stockholms län och runt Mälaren. I vissa fall har de kommunala nämnderna beviljat dispenser i strid med gällande rätt, medan i andra fall meddelat bygglov utan att ta hänsyn till strandskyddet. Det i sin tur kan medföra att bostäder måste rivas och ansvarig kommun kan då tvingas betala skadestånd för felaktig myndighetsutövning.
"Den instans som kan vara mildare i sin bedömning är Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt, eftersom de, till skillnad från underinstanserna, har större processvana att värdera parternas bevisning och bedöma proportionalitet. Detta är min uppfattning efter att ha drivit hundratals strandskyddsmål i olika prövningsinstanser", skriver Giedre Jirvell.